Zemřel strýc Vernon z Pottera, herec Richard Griffiths

Londýn - Zavalitý herec Richard Griffiths včera zemřel na komplikace po operaci srdce. Agentuře AP to sdělil jeho agent. Přestože se objevil v mnoha filmech, publikum si jej nejvíce zapamatovalo jako nepříjemného brunátného strýce Vernona Dursleyho ze série o kouzelnickém učni Harrym Potterovi. Herci bylo 65 let.

Ke smrti svého kolegy se vyjádřil i Daniel Radcliffe, který ztvárnil hlavní roli obrýleného čaroděje. Ve svém prohlášení se netajil hrdostí, že Griffithse znal.

„Richard byl po mém boku ve dvou z nejtěžších okamžiků mé kariéry. Udělal z nich radost svým povzbuzováním a vtipkováním,“ řekl Radcliffe. Těmi dvěma těžkými okamžiky myslel svou úplně první scénu při natáčení Pottera, kdy byl ještě malý chlapec. A tím druhým zase první živé vystoupení na divadle.

Zesnulý Griffiths se začal na plátně objevovat v sedmdesátých letech. Fanoušci jej mohli vidět třeba ve velkofilmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. Stejnou, ne-li větší měrou ale okupoval také divadelní prkna. V roce 2004 si zahrál např. roli učitele Hectora ve hře Alana Bennetta s názvem The History Boys, za níž sklidil velký úspěch.