Verdi změnil vizáž. Jeho Don Carlo je gothic

Praha – Je tomu přesně dvě stě let, co se narodil Giuseppe Verdi. Národní divadlo jeho narozeniny oslaví premiérou opery Don Carlo v čtyřaktové italské verzi a v nastudování šéfdirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tvůrci slibují větší dramatičnost, bohatší instrumentaci i větší roli orchestru při vyjádření děje a nálad osob. A pozor - bude to i trochu „gothic“…

Do Státní opery se tak Verdiho dílo vrací po patnácti letech. Poslední uvedení bylo přitom jedním ze skladatelových hudebních vrcholů. Nová inscenace však nese podtitul Gothic Verdi, takže diváci mohou čekat trochu temnější atmosféru, o čemž podle obrázků svědčí i lebky snášející se ze stropu. 

Verdi ve svém výtvarném provedení vytváří až hororově fantastické prostředí plné šera a stínů, kombinující historické prvky a v současnosti moderní post-punkový styl. Skladatel si zvolil Schillerovo drama Don Carlo, infant španělský, možná i proto, že vycházelo z historických událostí, které se odehrály ve Španělsku ve 2. polovině 16. století. 

Příchozí uslyší domácí, ale i zahraniční sólisty. Z té první skupiny konkrétně Danu Burešovou, Andu-Luisu Bogzouvou, Luďka Vela nebo Evu Urbanovou. Mezi nimi se předvedou také speciální hosté Vladimír Chmelo, Štefan Kocán či Adriana Kohútková. Zahraničí bude prezentovat argentinský tenorista Marcelo Puente.

Don Carlo ve Státní opeře (zdroj: ČT24)