Je to jeho věc. Pro Henriho Matisse byly předměty jako lidé

Můj život se odehrává mezi zdmi ateliéru, říkal o sobě hlavní představitel fauvismu Henri Matisse. Jak jeho život opravdu vypadal, ukazuje nyní Královská akademie umění v Londýně. Připravila výstavu odhalující ateliér známého francouzského malíře a jeho vášeň pro krásné věci.

Dnes je Matisse (1869–1954) považován za jednoho z největších inovátorů dvacátého století. Za syté barvy, nedokonalé postavy a jednoduché barevné kombinace si na své první výstavě fauvistických obrazů vyslechl nadávku „barbar“.

Malovat začal až poté, co vystudoval práva. K výtvarnému umění ho přivedla náhoda. Kvůli zánětu slepého střeva dlouho ležel v nemocnici, kde mu jeho spolupacient poradil, aby zahnal nudu malováním. Matisse tak zjistil, že je mnohem lepší malíř než právník.

Od začátku své tvorby měl vřelý vztah k věcem. Říkal, že předměty jsou jako herci, kteří můžou hrát různé role. Například když neměl na zaplacení modelky, maloval andaluskou vázu, jejíž obrysy mu připomínaly ženské křivky. O jeho vášni svědčí i židle v rokokovém stylu, jeden z exponátů na výstavě. „Napsal o ní tak vášnivý dopis svému příteli, spisovatelovi Louisi Aragonovi, že ji Aragon pojmenoval Matissův gigolo,“ prozradila kurátorka Helen Burnhamová. 

Krásné věci, které sbíral, ho pak obklopovaly v ateliéru. Kupoval je na cestách, což byl jeden z důvodů, proč tak rád cestoval. „Výstava ukazuje řadu děl, které jsem dřív nikde neviděla. Jeho obrazy tu doslova ožívají. Plátna, kresby, tisky a koláže jsou vedle věcí, kterých se dotýkal a na kterých seděl. Miloval je stejně, jako miloval svoje blízké,“ říká kritička umění Estelle Lovattová.

Navštívit Matisse v jeho ateliéru mohou zájemci do 12. listopadu.

Královská akademie zve do ateliéru Henriho Matisse (zdroj: ČT24)