Sixtinští řvouni poprvé vyráží z Vatikánu na turné

Sbor Sixtinské kaple vyráží na turné (zdroj: ČT24)

Sbor Sixtinské kaple poprvé v historii vyjíždí na turné. Nejstarší pěvecké uskupení na světě, které zpívá výhradně ve Vatikánu, tak uslyší i návštěvníci koncertů jinde v Evropě nebo ve Spojených státech. Zámořskou část zájezdu soubor zahájí 16. září v New Yorku.

V repertoáru má sbor i skladbu, kterou údajně zpívali předchůdci současných členů papeži před pěti sty lety. „Sbor Sixtinské kaple je nejstarší aktivní sbor na světě, protože máme jako jediní jasnou smlouvu s katolickou církví, která nám ukládá zpívat pro papeže,“ je podle šéfa sboru Massima Polombelly pokračování dosavadní tradice téměř jisté.

Sbor zpívá bez hudebního doprovodu a hodně nahlas. Během let si proto vysloužil přezdívku Sistine Screamers – Sixtinští řvouni. Soubor tvoří dvacet dospělých a třicet chlapců. Jeho členy Vatikán zpravidla vybírá už v útlém věku a ze všech koutů světa.

Kultura je pro mě jedním ze základních nástrojů evangelizace. Velmi se proto zaměřujeme na přípravu turné, na němž budeme naším zpěvem hlásat víru v New Yorku, Washingtonu nebo Detroitu.
Massimo Palombella
ředitel sboru

Zpěváci se těší, že hudbu nejen přivezou, ale také uslyší. „Určitě vyrazím na muzikál na Broadway,“ plánuje jeden ze sboristů Enrico Torre. „Na začátku studia zpěvu jsem se zabýval i muzikálem. Pak jsem se sice dostal sem a můj život se naprosto změnil, ale pořád miluji broadwayské muzikály a moderní hudbu.“

Se současnými interprety se členové sboru mohli několikrát setkat i přímo v místě svého působení. Papež František povolil občasný pronájem kaple – a minulý rok tak sbor na jediný večer přepustil svoje místo pod Michelangelovými freskami třeba kytaristovi kapely U2, který zde zahrál pro charitativní účely.