Ostravou duní Beats for Love. Fatboy Slim přilákal diváky navzdory dešti

Ostravou duní festival Beats for Love (zdroj: ČT24)

Sezona festivalů je v plném proudu. Konkrétně Ostrava nyní hostí Beats for Love, přehlídku elektronické taneční hudby, která podle pořadatelů nemá svým rozsahem ve střední Evropě obdoby. Podle jejich odhadů by mohlo během čtyř festivalových dní dorazit přes 40 tisíc lidí. Zatímco v minulých letech trápil obyvatele v okolí hluk, letos je situace klidnější.

Hned ve středu, během prvního dne festivalu, prošlo branami areálu industriální Dolní oblasti Vítkovice zhruba třicet tisíc lidí. Většinu z nich nalákalo vystoupení legendy taneční hudby, britského dýdžeje a producenta Fatboye Slima. Navzdory občasnému dešti diváky nadchl, hudební příval doprovodila videoprojekce a laserová show.

Festivalový kemp se zcela zaplnil za necelé tři hodiny, stanovat se ale stále dá v kempu Landek. Do soboty podle pořadatelů návštěvníků ještě výrazně přibyde. „Myslím, že v tuhle chvíli můžu říct, že čekáme přes čtyřicet tisíc návštěvníků,“ uvedl pořadatel Kamil Rudolf. Nadšence neodradily ani rozšířené bezpečnostní kontroly u vstupu.

Proti hluku pomohlo jiné postavení scén i nová vyhláška

V minulých letech se organizátoři museli potýkat s řadou stížností z okolí kvůli vysokému hluku. Z reproduktorů přímo u pódií duní přes 90 decibelů, což je pro srovnání stejný hluk, jaký vydává například projíždějící vlak. V nejbližší obydlené oblasti, zhruba kilometr vzdušnou čarou od areálu, večer hlukoměr ukazuje hodnoty maximálně do 60 decibelů.

Minulé roky byly podle místních výrazně horší. „Zlepšilo se to, ten hluk už není takový. Můžu říct, že to bylo opravdu klidné, večer jsem mohla mít otevřené okno a byl klid,“ říká Květa Machalová, která bydlí nedaleko a podle vlastních slov se během festivalové sezony kvůli hlasité hudbě moc nevyspí. V minulosti dokonce několikrát volala policii.

Podle pořadatelů podstatně pomohlo to, že všechny scény letos směřují dovnitř areálu. Nově navíc festival podléhá obecně závazné vyhlášce, která zkrátila dobu konání všech veřejných produkcí ve městě.

„Ještě loni to byla třetí hodina. V letošním roce musí akce skončit nejpozději ve dvě hodiny ráno v případech, že po dni, kdy se akce koná, následuje svátek nebo volný den. A pokud by se například akce konala v neděli a v pondělí by se šlo do práce, musí skončit v jednu hodinu ráno,“ informuje mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Blíží se Colours

Rytmy elektronické hudby budou industriálním srdcem Ostravy znít až do soboty. Už za necelé dva týdny tam odstartuje další ročník multižánrového festivalu Colours of Ostrava, kam dorazí hvězdy Imagine Dragons, Jamiroquai, LP nebo Nouvelle Vague.