Hradec Králové zaplavilo divadlo. Největší festival zve na 450 představení

Pozvánka na festival Divadlo evropských regionů (zdroj: ČT24)

V Hradci Králové v pátek začal už třiadvacátý ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Největší divadelní přehlídka v republice do 30. června nabídne, včetně venkovního programu, zhruba 450 divadelních, hudebních a dalších představení.

V prostorách hradeckého Klicperova divadla je připraveno pět zahraničních inscenací, dvě desítky představení českých divadel a šest inscenací domácího souboru. Součástí festivalu budou také odpolední pohádky nebo večerní koncerty.

Fokus na Václava Havla

„V šíři celkového festivalového programu, který mnohonásobně nabude po připojení představení z Divadla Drak a Open Air Programu, se těžko hledá jednotící linka nebo jediné téma. Inscenacemi pod hlavičkou Klicperova divadla se však letos prolíná například výraznější fokus na osobnost a dílo Václava Havla, neboť kromě jeho her Asanace a Vernisáž uvedeme i projekt Michala Háby Ferdinande! a samozřejmě také Olgu, pojednávající o životě Olgy Havlové,“ uvedla dramaturgyně Jana Slouková.

Divadlo Drak na čtyřech festivalových scénách uvede v osmi dnech 47 vystoupení, například osmi zahraničních souborů. „Důležitou součástí festivalové dramaturgie je již tradičně současná tvorba pro děti a mládež, ale také představení inspirativních tvůrců vizuálního, objektového, výtvarného, loutkového, tanečního a experimentálního divadla,“ oznámila ředitelka Divadla Drak Eliška Finková. 

Součástí programu bude v neděli 25. června premiérové uvedení inscenace Richarda Balouse Blátem po hlavě v režii Jiřího Havelky. Loutkové představení pro dospělé publikum kombinuje tradici české loutkářské profese s absurdním humorem.

Improvizace a koncerty

Open Air Program na 14 místech v centru města nabídne přes 200 vystoupení, organizátoři slibují různé improvizace a koncerty. „I letos jsme kladli důraz na to, aby se každý den odehrálo alespoň jedno ryze pouliční představení. Během osmi festivalových dnů se tak rozehrají venkovní prostory, jako jsou Gočárovo schodiště, Jižní terasy, Malé náměstí i Žižkovy sady, improvizacemi, tanečními performancemi či žonglérskými výkony,“ popsala koordinátorka Open Air Programu Barbora Holanová.

Hradecký festival Divadlo evropských regionů každoročně přiláká desítky tisíc návštěvníků, například loni divadelní představení a koncerty v rámci Open Air Programu navštívilo na 43 tisíc lidí. Oproti minulým ročníkům je letos festival o dva dny kratší.