Figaro shop, značka tip top. Nohavica přebásnil Lazebníka sevillského

Nohavica přebásnil Lazebníka sevillského (zdroj: ČT24)

Jaromír Nohavica otextoval pro Národní divadlo moravskoslezské Rossiniho operu Lazebník sevillský. Oblíbená komická opera měla premiéru v Itálii před dvěma sty lety. Její svérázné české přebásnění, které za název doplnilo tři vykřičníky, považuje režisér Ondřej Havelka za trumf ostravské inscenace.

Příběh sluhy Figara, který svému pánovi hraběti Almavivovi pomáhá získat milovanou Rosinu, uvedlo NDM poprvé před téměř sto lety. Posledního nastudování se Lazebník sevillský dočkal v Ostravě v roce 2002, tehdy Rossiniho nejznámější opera zazněla poprvé v italském originále. Nyní ji publikum může slyšet v českém překladu. 

Jeho autorem je písničkář Jarek Nohavica, pro něhož nejde o první operní spolupráci s ostravskou scénou. Pro NDM už přebásnil libreta ke třem operám Mozarta a jedné opeře H. A. Marschnera. Na Rossiniho komickém kusu bylo nejtěžší vyrovnat se s rychlostí italštiny. 

„Když se Bartolo rozkuráží ve svých lamentacích nad Rosinou, je presto to nejpomalejší tempo, kterým zpívá. A má-li zvládnout dvanáct slabik textu za vteřinu či dvě, nemůžete mu vkládat do úst slova jako ‚kráčím vstříc tvým hříšným rtům, v nichž se již ztrácím'. Malé tajemství snad můžu prozradit. Cestu mi ukázali polští hiphopeři,“ uvedl Nohavica. Na libretu pracoval téměř rok.

Komedie na „zájezdy“

„Myslím, že když se z jeviště zpívá čeština, je to záruka přímé a nejužší komunikace s publikem. Jarkův text je pro to ideální,“ domnívá se Ondřej Havelka, který se ujal režie. Pěvci pod jeho vedením se ujímají i rolí průvodců a herců, kteří komunikují s diváky.  „Chtěl jsem se inspirovat především commedií dell'arte a také klasickou americkou komedií z počátku 20. století,“ doplnil Havelka.

Svatopluk Sem (Figaro), Veronika Holbová (Rosina)
Zdroj: Martin Popelář/ČTK

Chtěl by vytvořit i komornější verzi inscenace, aby bylo možné uvádět operu i mimo Ostravu. „Ta představa mě láká. Dostat operu na neobvyklá místa, kam třeba přijdou lidi, kteří v životě v opeře nebyli a vůbec by je ani nenapadlo na ni jít,“ přiznal.

Zatím mohou posluchači na Lazebníka sevillského!!! v hudebním nastudování Marka Ivanoviće zajít jen v Ostravě. Druhá premiéra se uskuteční 17. června, inscenace bude uvedena také v programu festivalu Smetanova Litomyšl.