Od renesance po současnost. Začíná festival Smetanova Litomyšl

Začíná Smetanova Litomyšl (zdroj: ČT24)

Hudbu šesti století od Jacoba Handla a Monteverdiho až po úplné novinky současné vážné hudby nabídne 59. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Program zahájí 16. června koncert České filharmonie.

Českou filharmonii bude řídit Semjon Byčkov, přední český orchestr ale koncert věnuje památce svého nedávno zesnulého šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Festival si připomene také sochaře Olbrama Zoubka, který zemřel den před zahájením letošního ročníku. Zoubek je spojen s operní přehlídkou i městem Litomyšl, v 70. a 80. letech se podílel na restaurování sgrafitové výzdoby místního renesančního zámku, v jehož sklepních prostorech je stálá expozice jeho děl.

Opera Händela i Nohavici

Hudební program nabídne mimo jiné českou premiéru Aci, Galatea e Poliferno. Operu Georga Friedricha Händela festival uvede na rokokovém zámečku Nové Hrady u Litomyšle. „Novohradské prostředí připomíná malá italská divadla 18. století,“ podotkl k výběru místa dirigent Jakub Kydlíček.

Mezi šesticí operních titulů budí pozornost také ostravské Národní divadlo moravskoslezské s novou inscenací Smetanova Tajemství a Rossiniho opery Lazebník sevillský!!! v originálním českém přebásnění Jaromíra Nohavici.

Lazebník sevillský!!!
Zdroj: Martin Popelář/ČTK

Vedle opery zazní v Litomyšli do 6. července také klasika, jazz nebo cikánská hudba. Vystoupí téměř kompletní tuzemská interpretační špička včetně Adama Plachetky, Dagmar Peckové nebo Iva Kahánka. Ze zahraničních umělců se představí například violoncellista Julian Steckel, sopranistka Valentina Nafornitsaová nebo tenorista Pak Sung-kju.

Hudební část tradičně doprovodí výstavami Smetanova výtvarná Litomyšl, jedna z nich například připomene tvorbu Jana Zrzavého. Doprovodný program festivalu zve pak na Den s Českou televizí, která je generálním mediálním partnerem. Uskuteční se 17. června v klášterních zahradách.

Pozvánka: Den s ČT na Smetanově Litomyšli (zdroj: ČT24)