Romantik on the Road. Bob Dylan poprvé vystavuje v Česku svoje grafiky

Neznámá tvář známého umělce. V Praze své grafiky vystavuje Bob Dylan. Proslulý americký písničkář a držitel Nobelovy ceny za literaturu se jako výtvarník v Česku představuje poprvé. Výstava s názvem On the Road - tedy Na cestě - je k vidění v Křížové chodbě Staroměstské radnice.

První obrázky Boba Dylana začaly vznikat v polovině 60. let, během přejíždění z koncertu na koncert. Do skicáku si tužkou kreslil zážitky z cest. Maloval všechno - krajinu, lidi, ulice, a zachycoval tak svoje postřehy i Ameriku té doby.

„Nejezdil po hlavních dálnicích, bral to přes americký venkov, malá městečka, malé bary, malé motely. Je z toho cítit ta volnost,“ domnívá se kurátor výstavy Zdeněk Kočík. Na Staroměstské radnici je k vidění pět desítek grafických list vytvořených v letech 2008 až 2014.

Před 23 lety vyšly Dylanovy kresby i knižně. V Česku jsou k vidění poprvé, na rozdíl od samotného Boba Dylana. Před českými fanoušky koncertoval už devětkrát. „Říká se, že na koncertech mění skladby a ani muzikanti v podstatě neví, co se bude hrát, a stejně improvizuje i s motivy především cest. V podstatě všechny končí někde v dáli. Je to podle mě velký romantik,“ říká o Dylanovi Kočík. 

Nesmlouvavý umělec se jako výtvarník představuje v Praze do konce srpna.

Bob Dylan se poprvé v Česku představuje jako výtvarník (zdroj: ČT24)