Chobotnice u Vltavy, Průzkumníci v Mlýnské strouze. Sculpture Line propojuje Prahu a Plzeň

Nové emoce a nové příběhy do míst, které často kolemjdoucí už ani nevnímají, chce přinést už potřetí projekt Sculpture Line. Umisťuje proto do nich sochy a výtvarné objekty od současných umělců. Stejným způsobem zároveň přitahuje pozornost k méně frekventovaným a očekávaným lokacím. „Sochařská linka“ vede v letošním ročníku od června do září veřejnými místy v Praze a také v Plzni.

V Praze umělecké objekty oživí téměř dvě desítky veřejných prostranství: od míst v centru města až po okrajové části, například na bobové dráze na Proseku lze narazit na Oharek ve tmě od Václava Fialy, v Dolních Břežanech se setkat s ocelovou Hyenou od Jana Dostála či se v chodovském komplexu The Park poměřit s nadživotní Rukou Moniky Horčicové.

V pražském centru překvapí kolemjdoucí u Novoměstské radnice Rektor od Olbrama Zoubka, který své sochy umístil také na Anděl. Na Malostranském náměstí se zájemci mohou občerstvit u Prastánku Františka Skály, objekt z tři sta let starého dubu zároveň poutá na výtvarníkovu výstavu v nedaleké Valdštejnské jízdárně. A na Masarykova nábřeží plave Chobotnice od Viktora Paluše.

Svá díla dovezli i zahraniční umělci, za výjimečné považují pořadatelé objekt Tonyho Cragga na náměstí Republiky. „Tony Cragg je pojem a pro nás je velká čest, že jeho dílo bude součástí festivalu. Je to trochu jako kdybyste do operního představení získali Plácida Dominga,“ upozornil ředitel festivalu Ondřej Škarka. Bronzová socha Mixed Feelings má představovat vztahy vnějších tvarů a jejich vnitřních konstrukcí. 

Sculpture Line letos vede i do Plzně, kterou ozvláštňuje devět objektů. Například po vodě u Mlýnské strouhy tu kráčí Průzkumníci Michala Gabriela, před Divadlem J. K. Tyla vedou Dialog dvě betonové sochy od Michala Trpáka, který také do prostoru Techmanie zavěsil své Anděle moří.

Sculpture Line: umění ve veřejném prostoru (zdroj: ČT24)