Terry Gilliam to nevzdal. Po 17 letech dotočil vytouženého Dona Quijota

Režisér Terry Gilliam, člen skupiny Monty Python a tvůrce filmů jako Brazil nebo 12 opic, oznámil, že po 17 letech dotočil svůj vysněný snímek Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote). V roce 2000 musel natáčení kvůli sérii nehod po týdnu zastavit. Kolosální neúspěch tehdy zachytil dokument Ztracen v La Mancha.

Terry Gilliam ve skutečnosti na svém vytouženém filmu pracoval ještě mnohem déle. Když po zhruba deseti letech příprav a shánění financí začal roku 2000 konečně natáčet, rozpadl se mu projekt pod rukama během několika dnů. Film tehdy nezachránilo ani hvězdné obsazení v čele s Johnnym Deppem a Jeanem Rochefortem.

Část rozpočtu nebyla k dispozici, nečekané krupobití zničilo drahou techniku, štáb rušily prolétávající stíhačky. Rochefort navíc onemocněl a kvůli bolestem nemohl ani sedět na koni, takže se musel vrátit domů do Francie na operaci. Natáčení skončilo po necelém týdnu.

Neuvěřitelný kolaps tehdy zachytili dokumentaristé Keith Fulton a Louis Pepe, kteří díky tomu natočili velmi originální film o filmu, který nevznikl. Dokument Ztracen v La Mancha o Gilliamově donkichotském boji o Dona Quijota zaujal v roce 2002 diváky po celém světě.

Vloni na festivalu v Cannes však Gilliam oznámil, že se nevzdá a pustí se do toho znovu a lépe. Obsazení se oproti původní verzi změnilo, tentokrát se na plátně mají objevit Jonathan Pryce, který si zahrál už ve filmu Brazil, Adam Driver, temný hrdina filmu Star Wars: Síla se probouzí, nebo Olga Kurylenko známá z bondovky Quantum of Solace.

Rozpočet tentokrát dosáhl 17 milionů eur, což není ani polovina původního plánu. Přesto, nebo právě proto Gilliam v neděli oznámil, že natáčení je úspěšně u konce. Na řadě je střih a dokončovací úpravy. Premiéra Muže, který zabil Dona Quijota se očekává během příštího roku.