Nejen muzikanti. Khamoro představuje romské spisovatele

Khamoro představuje i romskou literaturu a výtvarné umění (zdroj: ČT24)

Talent Romů je spojován především s hudbou, mezinárodní festival romské kultury Khamoro chce ale představit také spisovatele z tohoto etnika. Aktuální ročník proto doplňuje festival romské literatury Gavoro neboli Vesnice. Účastní se ho autoři z Česka, Slovenska a Německa.

„Jestli Romové v něčem opravdu excelují, je to hra na hudební nástroje, zpěv a tanec. Naopak není zvykem spojovat je s psanou literaturou. Letošní ročník Khamora by rád své příznivce přesvědčil, aby tuto stereotypní představu opustili,“ přejí si pořadatelé. Setkání s literáty doplní kurzy tvůrčího psaní.

„Mnoho lidí píše, ale nepublikují. Chtěli bychom proto podpořit vydávání romských knížek,“ plánuje spoluorganizátorka festivalu Sabina Badžová. Ve spolupráci s Městskou nebo Národní knihovnou chtějí organizátoři Khamora iniciovat i vznik samostatných oddílů romské literatury v půjčovnách.

Romské umění z celé Evropy

Festival představuje i díla současných romských umělců a umělkyň. Největší výstava bude od 2. do 30. června k vidění v Galerii Českých center. Putovní instalace, která byla před Prahou k vidění v Paříži nebo Madridu, představuje romské umělce z celé Evropy. Obrazy zapůjčila první romská galerie v Berlíně.

Z výstavy romského umění Akate Te Beshen - Jsme tu, abychom tady zůstali
Zdroj: Česká centra

Khamoro také letos připravilo projekt RomArchive, jehož záměrem je systematická archivace romské historie a umění. Doposud podle organizátorů festivalu neexistovala instituce, která by se romskému archivu věnovala na celoevropské úrovni.

Největší festival romské kultury začal v Praze v neděli a potrvá do soboty. Program zahrnuje především hudbu, uvede ale také divadelní představení, výstavy a letos poprvé i sportovní události, třeba fotbalový turnaj. Chybět nebude tradiční průvod centrem Prahy. V pátek by z Václavského na Staroměstské náměstí mělo projít na tři stovky muzikantů, tanečníků a dalších účinkujících.