Hrůza v Brně: Mikluš a Polášek musijó nejak zmáknót vyšetřování vraždy

Anekdoty o policejní profesi se staly inspirací pro bizarní černou grotesku z policejního prostředí, kterou napsal a nastudoval Arnošt Goldflam. Inscenaci v „běžné brněnské mluvě“ uvádí Divadlo Bolka Polívky a dva policajti Jarin a Ruda diváky prý zavedou „z Brna do Ameriky a ještě dál“.

Hra se dočkala už jevištního uvedení v Ústí nad Labem a Praze, Goldflam si však velmi přál, aby se hrála také v Brně. Je totiž napsaná specifickým jazykem, který si Goldflam pamatuje ze svého brněnského mládí. Nejde ale prý o hantec. „Hantec je ještě o stupínek posunutý, tohle je taková běžná brněnská mluva. Je tam hodně sprostých slov, ale to k tomu prostě patří,“ vysvětlil Goldflam.

Žádný z herců přitom není brněnský rodák, ačkoliv ve městě studovali, hráli nebo dosud žijí. „Sice jsme studovali v zahraničí, tedy v Brně, ale stejně jako jiní zahraniční studenti nejsme rodilí mluvčí,“ přiznal Josef Polášek. Jeho policejním kolegou na jevišti je Robert Mikluš. „Hledali jsme borce z hospod ‚čtverek‘, o kterých jsme věděli, že mají ten správný nátisk. Musel jsem jim zaplatit hodně piv,“ prozradil, jak brněnskou mluvu studovali.

Arnošt Goldflam nastudoval Hrůzu v Brně (zdroj: ČT24)

Jak říká anotace ke hře: „Musijó to nejak zmáknót, kurňa.“  V ironickém líčení práce brněnských strážců zákona vyšetřují vraždu mladé ženy. Arnošt Goldflam doufá, že Hrůza v Brně divadelní hrůzou nebude. Očekávání diváků tomu nenasvědčuje: páteční premiéra je už vyprodaná a následující čtyři reprízy z poloviny také.