Michal Hrůza natočil desku Sám se sebou

Rozhovor s Michalem Hrůzou a ukázka z chystaného klipu (zdroj: ČT24)

Zpěvák, skladatel a textař Michal Hrůza natočil nové album se svou kapelou Hrůzy. Deska nazvaná Sám se sebou obsahuje deset písní, tři z nich se staly zároveň titulními melodiemi filmů. K duetu Na rozcestí dokončuje nyní Hrůza klip, ukázku z něho představil v Událostech v kultuře.

Jak vycházíte sám se sebou? 

Asi jako každý. Někdy na některé věci nepřijdeme v každodenním shonu, takže není občas špatné být sám se sebou a přemýšlet jinak. 

Na každé desce máte hostující zpěvačku. Tentokrát Olgu Königovou z projektu Ille. Jak jste se dali dohromady?

Byla to náhoda. Potkal jsem svého kamaráda, s kterým jsem léta hrál, a on mě seznámil se zpěvačkou jejich kapely Ille. Tak jsem si řekl, že se na jejich hudbu podívám, protože jsem ji, hlupák, neznal, a viděl jsem, že Olga strašně krásně zpívá, dovolil jsem si ji tedy oslovit.

Texty na desce jsou z vaší hlavy?

Michal Hrůza: Sám se sebou
Zdroj: Facebook/Michal Hrůza

Ano, kromě jednoho. Inspiroval mě známý herec Jirka Dvořák, ono se to neví, ale píše úžasné básně, a tak jsem ho poprosil, jestli bych kus jeho veršů nemohl použít. Jmenuje se První a poslední, jen jsem k ní dopsal kousek slok, aby měla formu písničky. Jsem moc rád, že mi ji Jirka propůjčil, dokonce bude kmotrem desky.

Vydání desky doprovodíte malým turné po zámcích. Proč zrovna tam?

Říkali jsme si po velmi úspěšném turné po divadlech, které se jsmenovalo Hrůza v divadle, že by bylo hezké něco vymyslet. A jedna paní na obědě prohlásila: tak hrajte prostě na zámcích. Nám to přišlo jako nesmysl, ale pak jsme si uvědomili, že hrát v zámeckých parcích je skvělý nápad. 

Hrůza na zámcích zahraje poprvé 20. května na Sychrově a poté ještě na Zbirohu, ve Valticích a v Telči. Zajímavé bude i jeho vystoupení na Colours of Ostrava, kde vystoupí se symfonickým orchestrem.