Turnerově ceně na věku nezáleží

Turnerova cena každoročně vyzdvihuje nejzajímavějšího výtvarníka, který se ve Velké Británii narodil nebo v ní žije a pracuje. Do finále ocenění udělovaného Tate Gallery se letos dostali i nečekaní umělci.

Turnerova cena byla dříve oceněním britských výtvarníků do 50 let. Letos se ale organizátoři na stáří ani původ výtvarníků nedívali. Nominováni jsou totiž i dva umělci nad totou věkovou hranicí. Jedním z nich je Hurvin Anderson, známý především obrazy z karibských holičství.

Další nominovanou je dvaašedesátiletá Lubaina Himidová. Ve svých dílech zkoumá především identity ras. „Obdivuji lidi s africkými kořeny. Kdekoliv se nacházejí, existuje tam i pocit sounáležitosti. Pocit, že tam, kde žijí, zároveň tvoří kulturní ovzduší a historii tohoto místa. Díky tomu vzniká prostor pro vývoj a dialog,“ domnívá se.

Šanci získat ocenění má i Rosalind Nashashibiová, která ukazuje život v Gaze, a také původem německá výtvarnice Andrea Büttnerová. Jejími tématy jsou náboženství a botanika.

Cena, která nese jméno britského malíře Williama Turnera, se uděluje od roku 1984. Její letošní vítěz bude odtajněn 5. prosince, díla finalistů budou vystavena od 26. září letošního roku do 7. ledna v Tate Gallery. Loni cenu získala anglická umělkyně Helen Martenová.

Turnerova cena vybrala finalisty (zdroj: ČT24)

Uložit