Zahradnictví (ne)jsou Pelíšky. S novou trilogií seznamuje Rodinný přítel

Čtvrtý díl už znáte, připomíná upoutávka na novou trilogii scenáristicko-režisérské dvojice Petr Jarchovský - Jan Hřebejk. Oním čtvrtým dílem jsou Pelíšky, odehrávající se v 60. letech. Jarchovský v nich zpodobnil některé členy své rodiny, ve filmové sáze Zahradnictví se vrací ještě hlouběji do historie příbuzenstva. Příběh od 27. dubna v kinech otvírá Rodinný přítel, jehož čeká osobní citové drama v nelehké době protektorátu.

Trilogie začíná v roce 1939 a končí rokem 1959. O dvacet let v ní zestárnou i její hrdinové, včetně Martina Fingera, který hraje Jarchovského dědečka. V Pelíškách ho ztvárnil nezapomenutelně cholerický Jiří Kodet. Despotické chování bylo podle Jarchovského následkem dlouholetého věznění nacisty za druhé světové války.

„Jiří Kodet hraje Jindřicha Rohna koncem 60. let, kdy to byl zahořklý člověk, jmenuje se tam ale Jiří Kraus a ve skutečnosti mu nezemřela žena, je to trochu fikce. V Zahradnictví vystupuje Jindřich Rohn pod svým jménem a k předobrazu jsme vztahovali i podobu Martina Fingera,“ upozorňuje Jan Hřebejk, že diváci nemají brát návaznost na oblíbený snímek doslovně.

Pelíšky (1999, režie: Jan Hřebejk)
Zdroj: Space Film

Skutečnosti se více přibližuje nová trilogie, jak potvrzuje i Petr Jarchovský. Doplnit pravdu fikcí se ale nebál: „Držel jsem se událostí, figur, i když v určitou chvíli do rodinných situací vstupuje třeba úplná fabule, a já sledoval, co to s těmi osudy udělalo dál. Není to žádné dokumentární drama.“

Láska a válka

První film je příběhem nezvyklého milostného trojúhelníku, tvořeného Jindřichem (Martin Finger), jeho ženou Vilmou (Aňa Geislerová) a „rodinným přítelem“ Jiřím (Ondřej Sokol). Vstupují do něj i další postavy z rodiny, především ženská část příbuzenstva, která se musela vyrovnat s tím, že muži byli zatčeni gestapem.

„Moje postava je taková smutná hrdinka. Žena, která se rozhodne, že bude prostě pevná a silná - a možná že ani neměla. Někdy se rozhodneme nést nějaké břemeno, které by bylo lepší odhodit, a jít jinou cestou,“ představila divákům Vilmu Aňa Geislerová. 

I ona je varuje před přílišným srovnáváním s Pelíšky. Zahradnictví je prý samostatný příběh, i když s podobným typem poetiky, humoru a tragikomiky.

Následuje Dezertér a Nápadník

Zahradnictví Jarchovský napsal mimo jiné proto, aby mohl natočit film i o své mamince. Ta se v prvním díle narodí a jejím vnímáním situací je podle Hřebejka ovlivněné i pojetí jednotlivých filmů. „Doba je strašná, rodina je ohrožena, ale zároveň je to doba dětství, kdy je malá Daniela obklopena láskou. Takže i ten film je melodramatický, nostalgický, doufám, že ne kýč,“ říká o Rodinném příteli.

Trilogie Zahradnictví: rodinný strom
Zdroj: CinemArt

Zbývající dvě části trilogie vstoupí do kin ještě tento rok. Následovat bude 28. září Dezertér, který se soustředí na poválečné období a zvraty po roce 1948. Tehdejší události vypráví na příběhu majitele kadeřnického salonu (Jiří Macháček) a jeho ženy (Gabriela Míčová). „Společnost se rozpadala a tím se rozpadá i rodina, která předtím byla soudržná. Druhý film je nejvíce tragikomický,“ podotýká Hřebejk.

„A ten poslední je komedie kolem jedné svatby,“ dodává v souvislosti s filmem Nápadník. Trilogii v kinech uzavře 16. listopadu.