České filmy v roce 2013 - bude na co koukat?

Praha - Český lev za nejlepší filmové počiny loňského roku ještě nebyl udělen, už teď je ale jisté, že pro příští ročník bude z čeho vybírat - alespoň pokud jde o počet. Na rok 2013 je zatím podle Unie filmových distributorů ohlášeno 31 premiér českých snímků. 16 z nich vzniká v koprodukci s Českou televizí.

Jednou z prvních tuzemských novinek bude animovaný film. Očekávaný celovečerák s kreslenou čtveřicí z Třeskoprsk v hlavních rolí - Čtyřlístek ve službách krále - přijde do kin poslední lednový den.

Karin Babinská by měla světu představit po celovečerním debutu Pusinky (2007) hned dva filmy. V současnosti natáčí „romanci o naději, lásce, zázracích a splněných přáních“ Křídla Vánoc. Premiéru budou mít na podzim. Zároveň se pustí do zfilmování knihy Petry Soukupové K moři, v kinech se ale povídkový snímek objeví pravděpodobně až v roce 2014.

Uprostřed práce na velkém filmovém projektu je režisér Petr Nikolaev, jehož poslední film Lidice si získal přízeň diváků i kritiků. Nikolaev se opět pustil do české historie - natáčí film a seriál Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů. Na podzim by navíc měl mít premiéru Příběh kmotra, který bude nejen o „kmotrovi“ Františku Mrázkovi, ale i o české společnosti za posledních dvacet let. 

Novinky do kin chystají i další zkušení a oceňovaní režiséři - Jiří Menzel představí Sukničkáře, Alice Nellis chystá muzikantský Revival a Jan Hřebejk uzavře Líbánkami volnou trilogii filmů, jejichž tématem je tajemství (Kawasakiho růže, Nevinnost).

Oproti průměrnému loňsku proto kritici čekají výraznou změnu. „Jak jsem se díval na tu filmovou nabídku, doufám, že bude výrazně zajímavější, pestřejší a hlavně kvalitnější, než byl ten minulý rok,“ přeje si Jaroslav Sedláček, hlavní dramaturg Filmového centra ČT.

A platit by to mohlo i do dalších let, díky nedávno schválenému zákonu o kinematografii. Podle ředitelky odboru médií a audiovize ministerstva kultury totiž filmařům dává možnost vytáhnout ze šuplíků snímky, u kterých dosud nebylo možné žádat o podporu. 

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)