Česká filharmonie se divákům ČT rozezní i v obýváku. Jako by to byl koncertní sál

Česká filharmonie se divákům ČT rozezní i v obýváku. Jako by to byl koncertní sál (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie a Česká televize přijaly memorandum o společném provozování digitální koncertní síně. Nový projekt umožní divákům sledovat koncerty v televizi nebo na internetu. Filharmonie zároveň v úterý představila program 122. sezony.

„Propojíme archivy České filharmonie a České televize. Zároveň Česká filharmonie bude osazena digitálními kamerami, které umožní přenos z koncertní síně na internet nebo přímo do vysílání České televize, takže věřím, že diváci, kteří se nedostanou do Rudolfina, dostanou možnost účastnit se koncertů,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Česká filharmonie (ČF) se ve své 122. sezoně po 13 letech vrátí na prestižní Salcburský festival, kde s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem uvede repertoár českých skladatelů. Mezi hostujícími dirigenty se v nové sezoně představí Thomas Ades, Vladimir Jurowski a Fabio Luisi.

Zahajovací koncert 122. sezony se uskuteční 19. října v Rudolfinu, zazní na něm díla Dmitrije Šostakoviče a Gustava Mahlera.

„Tradiční závěrečný koncert pod širým nebem bude 22. června na Hradčanském náměstí a letos nabídne program laděný do jazzu s legendárním trumpetistou Wyntonem Marsalisem, který si přiveze celou kapelu a spolu s Českou filharmonií provedou jeho Swingovou symfonii,“ řekl šéf ČF David Mareček.

Dirigentský tým povede šestou sezonu Bělohlávek, jeho asistentem se stal Jiří Rožeň. Po dvou programech připraví umělecký ředitel Čajkovského projektu Semjon Byčkov a stálý hostující dirigent Jakub Hrůša. Ve Dvořákově síni během sezony vystoupí jako sólisté houslista Leonidas Kavakos a klavíristka Wang Jü-ťa. Mezi houslisty se dále představí Vadim Gluzman, Isabelle Faustová, Janine Jansenová a Christian Tetzlaff.

Silné zastoupení bude mít klavír v podobě Hélene Grimaudové a Mitsuko Uchidaové. K filharmonii se také znovu vrátí klavíristé Behzod Abduraimov a Kirill Gerstein a violoncellisté Gautier Capuçon a Alisa Weilersteinová.

Česká filharmonie
Zdroj: Česká filharmonie/Václav Jirásek

Vystoupí i řada českých umělců – klavíristé Ivo Kahánek a Martin Kasík, houslisté Josef Špaček, Jiří Vodička a Jan Mráček nebo hornistka Kateřina Javůrková.

V sezoně 2017/2018 bude Česká filharmonie koncertovat stejně jako v minulé sezoně sedmadvacetkrát v zahraničí. Během asijského turné absolvuje deset koncertů v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Filharmonici opět uvedou symfonie Bohuslava Martinů pod taktovkou Bělohlávka a Petra Iljiče Čajkovského pod vedením Byčkova. Posluchači se mohou dále těšit na Bernsteinovu Druhou symfonii s Jakubem Hrůšou.

Nahrávání Čajkovského symfonií pokračuje

Pokračuje nahrávání všech Čajkovského symfonií pro firmu Decca pod vedením uměleckého ředitele projektu Byčkova. „Projekt v roce 2020 dokončíme. Hlavní bylo, že Česká filharmonie spojuje něco z východní mentality a západní hudební tradice, která k Čajkovskému patří,“ uvedl Byčkov.

Pro vydavatelství Decca natočí Bělohlávek Fantastické scherzo, Pragu, Epilog a Pohádku léta Josefa Suka. Seznam děl Antonína Dvořáka, jejichž nahrávky ČF pro Decca realizovala, doplní na podzim Requiem pro sóla, sbor a orchestr. S vydavatelstvím Supraphon natočí hudebníci záznamy díla Bohuslava Martinů.

Vzdělávací oddělení filharmonie se zaměří na podporu pedagogů hudební výchovy v projektu Hudba do škol. Hudební soubor chce uskutečnit 450 akcí pro 58 tisíc návštěvníků.

Příspěvková organizace ministerstva kultury bude v nové sezoně hospodařit s rozpočtem přibližně 308 milionů korun. Od ministerstva obdrží 156 milionu korun. Více informací o koncertní sezoně na stránkách České filharmonie