Co bylo před Pelíšky. Zahradnictví Petra Jarchovského vychází jako kniha

Trilogie Zahradnictví vychází jako kniha (zdroj: ČT24)

Vychází kniha Petra Jarchovského Zahradnictví, která je předlohou chystané stejnojmenné filmové trilogie režiséra Jana Hřebejka. Tvůrci a herci ve středu v Praze publikaci slavnostně pokřtili. Předpremiéra prvního dílu rodinné ságy s názvem Rodinný přítel zahájí příští čtvrtek festival Finále v Plzni. Do kin pak snímek vstoupí 27. dubna.

„Kniha zachycuje scénáře před natáčením. Nesnažil jsem se přepisovat scénáře do literárního jazyka. Ale samozřejmě během natáčení a ve střižně docházelo k nějakým proměnám, takže může být pro lidi, které zajímá, jak vzniká film, zajímavé to srovnat,“ říká autor Petr Jarchovský. „Úplně upřímně bych doporučil nejprve se podívat na ty filmy, protože je v nich určité překvapení,“ radí čtenářům režisér filmu Jan Hřebejk.

„Je to nejosobnější věc, jakou jsem kdy napsal. Vycházel jsem ze vzpomínek svých rodičů na moje prarodiče,“ říká Petr Jarchovský, který se ve svém Zahradnictví vrací k postavám z hitu Pelíšky. Filmovou trilogii i její literární zpracování tak lze vnímat jako pravdivý příběh konkrétních lidí v převratné historické době mezi lety 1939 a 1959.

První teaser: Zahradnictví (zdroj: ČT24)

Rodinnou ságu tvoří tři samostatné, nicméně propojené příběhy Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. Mezi aktéry čtenáři snadno poznají odbojáře Jindřicha z kultovních Pelíšků, tentokrát se však více do popředí dostaly ženské postavy, například autorovu matku sledujeme od jejího narození a válečného dětství až po dospělost, kdy se v padesátých letech v Nápadníkovi stává hlavní hrdinkou.

Příběhy plné nečekaných zvratů se odehrávají z velké části v rodinném zahradnictví v Jaroměři a rovněž v rodinném kadeřnickém salonu v Praze. Vzdor svízelné době a krutým osudům protagonistů nechybí osvědčený autorův humor a zejména situační komika.