Jiří Macháček je kšeftař a rozvědčík. S Ondřejem Trojanem prchá za hranice

Ondřej Trojan natáčí s Jiřím Macháčkem film o rozvědčíkovi Tomanovi (zdroj: ČT24)

Komunistický rozvědčík, šmelinář i prospěchářský zachránce Židů. Ne příliš známého, ale ve své době vlivného Zdeňka Tomana si pro svůj další celovečerní film vybral režisér Ondřej Trojan. Dobové drama Toman začal natáčet minulý týden ve vojenském prostoru Brdy. V hlavní roli se představí Jiří Macháček.

Snímek vypráví osud Zdeňka Tomana od konce druhé světové války do komunistického převratu v roce 1948 na pozadí historických událostí a osob. Ve filmu se tak objeví například generální tajemník KSČ Rudolf Slánský (Stanislav Majer), prezident Klement Gottwald (Aleš Procházka) nebo ministr Jan Masaryk (Roman Luknár).

„Nechci natočit hrané drama fabulované na základě historických skutečností. Toman bude co nejvěrnější dobovou rekonstrukci opírající se o nezvratná archivní a očitá svědectví,“ upřesnil Ondřej Trojan, který se také podílel na scénáři (napsal jej spolu ze Zdeňkou Šimandlovou).

Kšefty s čímkoli a s kýmkoli

Natáčení v Brdech začalo Tomanovým útěkem přes hranice. Zatčen byl jako jeden z prvních v politických procesech poválečných let, v roce 1948 se mu ale podařilo z vězení uprchnout přes americkou zónu až do Venezuely.

Je možné, že bylo v zájmu komunistů, aby „muž, který věděl příliš mnoho“, zmizel i s informacemi v zahraničí. Měl štěstí, o pár let později by ho zřejmě čekal trest smrti, jako třeba jeho spolupracovníka Rudolfa Slánského.

Zdeněk Toman se narodil jako Zoltán Goldberger v rodině maďarských Židů. V životě si několikrát změnil jméno, snad aby se distancoval od svého původu. Později, po válce, pomáhal východoevropským Židům přeživším holocaust odejít přes Československo do Palestiny, ovšem za tučné provize. Během druhé světové války získal vazby na exilovou vládu v Londýně, kam odešel, po roce 1945 získal post šéfa československé zahraniční rozvědky. Po celou dobu se podle tvůrců neštítil kšeftovat s kýmkoli a s čímkoli.

Premiéra příští rok

Jarní natáčení bude kromě Brd probíhat převážně v Praze na místech, kde se odehrávaly i skutečné události. Záběry z interiérů vzniknou i v barrandovských ateliérech. „Natáčení nebude jednoduché, je to dobovka, spousta prostředí, která už dnes vypadají jinak, historických rekvizit, aut, kostýmů,“ poznamenal Trojan. Premiéra filmu, který vzniká v koprodukci České televize, je naplánována na jaro příštího roku.

V dalších rolích se objeví Kateřina Winterová (jako Tomanova žena Pesla), Kristýna Boková (Tomanova sekretářka a milenka), Jaromír Dulava (ministr vnitra Václav Nosek) či Táňa Pauhofová (Tomanova sestra).