Zvlněné dutiny aneb nejhorší literární sexuální scéna roku

Londýn - I mistr tesař se někdy utne, platí v literatuře jako všude jinde. Své o tom ví kanadská spisovatelka Nancy Hustonová, jejíž knihy získávaly v minulosti vysoká hodnocení od kritiků, včera jí ale bylo uděleno „ocenění“, ze kterého se jistě neradovala - za nejhorší literární sexuální scénu roku.

Cenu uděluje britský literární měsíčník Literary Review. Za rok 2012 u něj zvítězil Hustonové román Infrared. Kniha vypráví o fotografce, která si při sexu fotí své milence. Porotci ve zdůvodnění svého výběru uvedli, že je fascinoval popis „masa, toho archaického království, které plodí slzy a hrůzu, noční můry, děti a opojení“, stejně jako dlouhá pasáž, která vede k vyvrcholení „zvlněné dutiny“.

Hustonová si cenu osobně nepřevzala. Její vydavatel ale přečetl spisovatelčino prohlášení, v němž autorka zadoufala, že cena „podnítí tisíce Britek, aby začaly zblízka fotit těla svých milenců“.

Kanadská autorka, která píše francouzsky a poté sama své knihy překládá do angličtiny, už v minulosti získala i příjemnější ocenění. V roce 2006 dostala francouzskou literární cenu Fémina za knihu Lignes de faille (Linie zlomu). Že k ní nyní přibyla britská anticena, jí ale zas tolik mrzet nemusí. Ve více než dvacetileté historii ocenění je sice teprve třetí ženou, která ho získala, „chlubit se“ s ním ale mohou i velikáni světové literatury Norman Mailer a John Updike. Jen na rozdíl od Hustonové ho obdrželi posmrtně.