Vzhůru, děti vlasti, den slávy nadešel!

Oddíl pěti set dobrovolníků z Marseille zpívaje táhne do Paříže, aby tam bránil revoluci v rozhodném boji proti hroutící se monarchii. Historickou fresku o vítězné písni francouzské revoluce Velikána filmu Jeana Renoira sledujte v pondělí 3. prosince od 21:50 na ČT2.

Píseň dobrovolníků z jižní Francie Marseillaisa se stala uznávanou hymnou revolucionářů a později se stala státní hymnou Francie. Útok na Tuilerie skončil vítězstvím lidu, král byl sesazen a Francie byla prohlášena republikou. Krále Ludvíka XVII. sehrál Pierre Renoir a Marii Antoinettu ztvárnila Lisa Delamareová.

Film vznikl pod záštitou odborových svazů, které také dodaly mnoho neplacených statistů. Novinkou byla úhrada výrobních nákladů ve výši 5 milionů franků vydáním podílových listů. Renoir původně natočil Marseillaisu pro Lidovou frontu spojených levicových stran, která však byla – když měl film v únoru 1938 premiéru – již rozehnána.

Jean Renoir se narodil 15. září 1894 v Paříži jako jeden ze tří synů slavného malíře Augusta Renoira. Nejdříve se věnoval výtvarnictví v keramickém oboru, brzy se však začal živě zajímat o kinematografii. Filmy začíná točit roku 1924 v řadách pařížských avantgardistů, na začátku čtyřicátých let pak Renoir odjíždí do Hollywoodu.

Ukázka z filmu Marseillaisa (zdroj: ČT24)

Roku 1975 obdržel Oscara za celoživotní dílo, o čtyři roky později umírá. Jeho nejslavnější filmy Velká iluze (1937) a Pravidla hry (1939) svého času nijak nevynikaly. Na převratnou modernost jeho díla poukázali až lidé kolem Cahiers du Cinéma. „Pravidla hry“ se pravidelně umisťuje na předních příčkách v anketách o nejlepší film historie. Renoir sepsal také slavnou autobiografii „Můj život a mé filmy“.

La Marseillaise - Francouzské drama (1937). Scénář a režie: Jean Renoir. Hrají: P. Renoir, L. Delamareová, L. Jouvet, M. Escande, A. Clariond a další. 126 minut, ve francouzském znění s titulky.