Maus - komiksová zpráva o holocaustu poprvé kompletně česky

Praha - Myši představující Židy, kočky Němce a prasata Poláky - slavné komiksové zobrazení holocaustu Arta Spigelmana Maus oslovilo od vydání prvního dílu v roce 1986 miliony čtenářů. Českým román poprvé představilo v roce 1997 nakladatelství Torst, které nyní připravilo první české souborné vydání obou dílů.

Maus zachycuje příběh spisovatelova otce - Spiegelmanova rodina pocházela z Polska, jeho rodiče přežili koncentrační tábory Osvětim a Dachau. Poprvé se Maus (tedy myš) objevila jako třístránkový komiks v roce 1972, od roku 1978 pak vznikal rozsáhlý komiksový román, jehož první díl vyšel v roce 1986 a druhý v roce 1991.

Napsali o románu Maus:

Nejpůsobivější a nejúspěšnější příběh z doby holocaustu, jaký byl kdy publikován. (The Wall Street Journal)

Zneklidňující nikoli kvůli zachycené brutalitě, ale pro svou něhu a vyjádření pocitu viny. (The New Yorker)

Tichý triumf, působivý a jednoduchý. To, co kniha zachycuje, není možné popsat přesně a stejně tak není možné dosáhnout tak působivého vyjádření jiným médiem, než je komiks. (The Washington Post)

Maus je jedním z vrcholných děl moderní světové literatury. Spiegelman za něj mimo jiné obdržel jako první kreslíř komiksů americkou Pulitzerovu cenu. Později se věnoval hlavně ilustracím, kreslil obálky pro časopis New Yorker, kde pracoval od roku 1992. Odešel téměř po deseti letech - několik měsíců po teroristickém útoku 11. září 2001. Tuto událost velmi silně prožíval, stejně jako válku v Iráku. V roce 2004 vyšel jeho komiks In The Shadow Of No Towers inspirovaný právě událostmi 11. září.

V roce 2003 měl být Spiegelman hostem Festivalu spisovatelů Praha, nakonec ale do Česka nedorazil. Čeští čtenáři mají možnost se teď alespoň seznámit s jeho nejznámějším dílem - kompletní Maus vychází v jednom vázaném svazku.

Art Spiegelman / Maus; vydal Torst, 2012; 296 str., 499 Kč.