Marie Terezie dostala na Hradě k výročí tisíce květin

Oblíbenou květinou Marie Terezie byl řebčík královský. I jím se lze pokochat mezi více než tisícovkou květin, které ohlašují „Předjaří“ v Královské zahradě. Pátý ročník výstavy na Pražském hradě je věnován právě jediné ženě na českém trůně, od jejíhož narození uplyne v květnu tři sta let.

Českou královnou byla Marie Terezie korunována v Praze v roce 1743. Výstava představuje její rodinu i změny, které na Hradě provedla, přestože osobně jej navštívila jen několikrát. „Vkus měla vytříbený, vidíme to dobře na císařské rezidenci, kterou tehdy byl zámek Schönbrunn, ale i na Pražském hradě,“ upozornil kurátor hradních sbírek Jaroslav Sojka. 

Do Prahy poslala císařovna vídeňského dvorního architekta Nicola Pacassiho, aby jej přestavěl. „Přestavěn byl v letech 1755 až 1776, tehdy vládlo rokoko,“ připomněl kurátor. „Bohužel také rozprodala část hradních sbírek, ale co měla dělat, když byla prázdná kapsa,“ podotkl.

Návštěvníci se seznámí s úpravami sídla českých králů za vlády Marie Terezie či s událostmi spojenými s její korunovací. Obrazy, sochy, vázy, nábytek a další předměty ze sbírek Pražského hradu doplní květinové korzo, které připravili hradní zahradníci v barokním stylu.

Korzo tvoří více než tisícovka rychlených cibulových květin, potěšit se lze rozkvetlými tulipány, modřenci, narcisy či hyacinty. 

Předjaří potrvá v Empírovém skleníku do 12. března. Výročí Marie Terezie chce Hrad připomenout i v květnu při otvírání sezony a od podzimu panovnici věnuje stálou výstavu v Tereziánském ústavu šlechtičen, kde začala Pacassiho přestavba Pražského hradu.

Uložit