Slavičí objev: Poláková, Koblížc! nebo Nebe

Praha - V anketě Český slavík letos poprvé o nominacích na Objev roku rozhoduje odborná porota. Rozhodne se mezi třemi: Bárou Polákovou a kapelami Koblížc! a Nebe. Hlasování začalo dneska a skončí během slavnostního vyhlášení 24. listopadu.

V předchozích ročnících nominovaní na Objev vyplynuli ze základního žebříčku v hlavních kategoriích. To se ale rozhodli v jubilejním, padesátém ročníku pořadatelé změnit - do finálového kola se podle nich dostávali interpreti spíš na základě momentální popularity než kvalit.

A kdo by si tedy cenu pro Objev roku zasloužil podle porotců? Herečka Bára Poláková se proslavila „antivalentýnskou“ písní Kráva. S Davidem Kollerem nazpívala také protestsong Sami a je autorkou skladby Jsem nevinná, kterou složila pro představení Blonďatá bestie, inspirované nahrávkami členů strany Věci veřejné.

Neo pop punková skupina Koblížc! ze Šumperka vznikla v říjnu 2007. Hraje na festivalech a v klubech, většinou vlastní skladby. Na svém CD má mimo jiné i cover písničky Milana Chladila Jezdím bez nehod.

Kapele Nebe po jejich sedmileté práci ve zkušebně nabídl pomocnou ruku Richard Krajčo, který se spolu s Borisem Carloffem ujal produkce jejího debutového alba. Deska Legosvět vyšla na konci ledna letošního roku.

Hlasovat pro Objev roku mohou lidé do 24. listopadu, kdy budou vyhlášeni vítězové Českého slavíka. Hlasovací stroje pro ostatní kategorie se zastavily v neděli o půlnoci. Podle organizátorů dorazilo přes sto tisíc hlasů.