„Obscénní“ opera Zneuctění Lukrécie vypráví o krizi elit

V Ostravě se odehraje Zneuctění Lukrécie (zdroj: ČT24)

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) uvede komorní operu Benjamina Brittena Zneuctění Lukrécie. Režisérem tragického příběhu, ve kterém ctnostnou ženu znásilní syn vladaře, je ředitel divadla Jiří Nekvasil. Premiéra se koná ve čtvrtek 16. února v Divadle Antonína Dvořáka.

Dvouaktová komorní opera v roce 1946 vznikla podle francouzského dramatu Andrého Obeyho Le Viol de Lucrèce. „Jedna z nejslavnějších komorních oper byla šita na míru Brittenově operní společnosti a ještě předtím, než byla uvedena, byla cenzurována a označena za silně obscénní,“ uvedla mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Podle skutečného příběhu

Děj opery se opírá o historickou skutečnost. „Lukrécie, žena římského šlechtice Tarquinia Collatina, spáchala sebevraždu poté, co byla znásilněna synem posledního římského krále etruského původu,“ dodala. Podle ní v sobě příběh nese ohromné lidské a morální sdělení a je dílem, které dokáže naplnit i svým sugestivním závěrem neseným v křesťanském duchu.

„Je to příběh o krizi elit, který klade také otázku, jestli si můžeme ve světě, který je sám o sobě dekadentní, zachovat v soukromí jakýsi ostrov čistoty,“ uvažuje o představení režisér Nekvasil.

Mezinárodní obsazení

Ostravská verze nabídne mezinárodní obsazení. Ve čtyřech hlavních rolích se představí česká operní pěvkyně Eva Dřízgová-Jirušová, americký pěvec Jorge Garza, Rakušan Thomas Weinhappel a mezzosopranistka chorvatského původu Janja Vuleticová. Ta v roce 2008 vyhrála prestižní soutěž francouzské televize Mezzo právě za ztvárnění role Lukrécie. 

Orchestr hraje v komorním obsazení sedmnácti hráčů. „Důvody byly také ekonomické, protože v poválečných letech byla snaha produkce uspořádat s poměrně menším rozpočtem,“ vysvětluje dirigent Ondřej Vrabec. V Brittenově osobité instrumentaci se budou prezentovat koncertní mistři a vedoucí skupin orchestru opery NDM.

Scénu připravovaného představení postavil Jakub Kopecký. Kostýmy navrhla Simona Rybáková. Soubor operu nastudoval v anglickém originále s českými titulky. Vycházel přitom z překladu Ivony Cindlerové. Divadlo bude nastudování Brittenovy opery Zneuctění Lukrécie reprízovat jenom sedmkrát, poprvé v sobotu 18. února.