Hledá se zákulisí prezidentské volby

Praha – Jak vypadá zákulisí prezidentské volby? Jeden z historických okamžiků novodobých českých dějin, první přímou volbu, zkoumá režisér Tomáš Kudrna v dokumentárním filmu Hledá se prezident. Premiéra filmu v kinech je plánována na 21. března, tedy dva týdny po inauguraci nové hlavy státu.

„Chtěli bychom kandidáty zachytit v jejich přirozeném prostředí a poznat je skutečně zblízka. Média nám předkládají jakýsi mediální obraz kandidátů, ale ten je často dramaticky odlišný od skutečnosti,“ tvrdí režisér Kudrna, který film natáčí zároveň jako kameraman ve dvojčlenném štábu se zvukařem Danielem Němcem.

Spektrum kandidátů je pestré

Již od července natáčejí s většinou uchazečů o prezidentský úřad. Po podání oficiální kandidatury v minulém týdnu se tvůrci věnují už jenom jedenácti oficiálním kandidátům a ukončili natáčení například s Ladislavem Jaklem nebo Karlem Randákem, kteří neshromáždili dostatečný počet podpisů.

„Spektrum kandidátů je pestré a díky tomu se při našich výjezdech setkáváme s naprosto odlišnými subkulturami,“ upozorňuje Kudrna. Osou filmu je cesta kandidátů od začátku kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby. Nabízí se srovnání s úspěšným dokumentem Občan Havel.

Občan Havel jako příklad stylu

Kudrna říká: „Když jsme kontaktovali volební týmy, uváděli jsme Občana Havla jako příklad stylu, jakým bychom chtěli vyprávět náš film. Všichni kandidáti s takovým způsobem natáčení souhlasili. Zároveň jsme se všem zavázali, že film ani jednotlivé záběry nebudou zveřejněny před zvolením nového prezidenta.“

Film bude sledovat i několik vedlejších linií, které dokreslují politický a mediální kontext prezidentské volby. V průběhu kampaně filmaři osloví politology, komentátory či politiky, například Erika Taberyho, Karla Hvížďalu, Petra Pitharta, Tomáše Lebedu nebo Jana Herzmanna.

Tomáš Kudrna natočil mimo jiné dokument o opoziční smlouvě Vládneme, nerušit podle knihy Erika Taberyho. Producentská společnost Negativ má vedle zmíněného Občana Havla na kontě například sérii dokumentů Heleny Třeštíkové nebo oceňované filmy Návrat idiota, Štěstí, Protektor nebo Alois Nebel. Snímek Hledá se prezident vzniká s podporou Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie v koprodukci s Českou televizí.