Fotograf Daniel Šperl shrnul 20 let Japonska do knihy

Rozhovor s Danielem Šperlem (zdroj: ČT24)

Japonsko mezi tradicí a současností, venkovem i velkoměstem. Jako osobitou studii každodenního života pojednal svoji novou knihu fotograf Daniel Šperl. Ukazuje téměř 140 černobílých fotografií, které v zemi vycházejícího slunce pořídil během pěti cest za posledních dvacet let. Jak na něj Japonsko zapůsobilo, prozradil v rozhovoru.

Proč jste zvolil černobílé fotografie?

Tak jsem se to naučil. Vždycky jsem fotil na černobílý negativní film a zůstal jsem mu věrný dodneška. Černobílá fotografie mi pomáhá jinak myslet.

V Japonsku se drží silná tradice, zároveň je tato země velmi moderní a rychle se rozvíjející. Co z toho je vám bližší?

Oboje dohromady. Mě ve fotografii vždycky zajímá člověk. (…) Japonsko je trošku jiné v tom, že Japonci si něco jiného myslí a něco jiného říkají a pak něco jiného dělají, takže je to trošku těžké.

V Japonsku jste byl několikrát, kde všude jste byl?

Japonsko - kniha fotografií Daniela Šperla
Zdroj: ČT24

První příležitost dostat se do Japonska jsem měl v roce 1997 na základě stipendia a tehdy jsem čtvrt roku trávil v Tokiu. Měl jsem možnost vyjet do měst jako Kjóta, Ósaka, Kóbe, Nara. 

Jak se za těch dvacet let Japonsko proměnilo?

Myslím, že v současné době je mnohem otevřenější, než bylo. Současná generace například umí anglicky, což před dvaceti lety zas tak běžné nebylo. Říkali mi, že anglicky se domluvím jen ve městě, a tím městem mysleli Tokio.