Maceo Parker rozléval v Brně funky elixír mládí

Brno - Věkem patří do penze, ale vysloužilý ještě rozhodně není, jak včera naživo přesvědčil publikum v brněnském klubu Fléda. Americký saxofonista Maceo Parker večer nabitý energií zopakuje ještě 12. listopadu v Praze.

Ve Flédě koncertoval král funkového saxofonu se svým „nejštíhlejším funkovým orchestrem na světě“. Přestože je mu přes sedmdesát, stále vystupuje na pódiích celého světa. Zahrál si s Jamesem Brownem, Princem nebo s Red Hot Chili Peppers. „Vyrůstal jsem a prostě jsem miloval muziku. Ale nejvíc jsem si oblíbil Raye Charlese,“ svěřil se Parker v Brně.

Svým výkonem potvrdil, že je stále ve formě. Funkové rytmy a saxofonová sóla vzbudily u brněnského publika velký ohlas; zazněla i skladba, na kterou se prý fanoušci při každém koncertu nejvíc těší - Pass The Peas. Parker svým vystoupením jen potvrdil, proč je nazýván učitelem funky. „Dvě procenta toho, co děláme, je jazz, devadesát osm procent funky,“ podotkl ke své hudbě.

Koncert byl součástí brněnského hudebního festivalu Moravia Music Fest, dvouměsíční maraton jazzových koncertů pokračuje do 19. prosince. V hraní pokračuje i Maceo Parker - dnes večer se představí posluchačům v pražském Lucerna Music Baru.