Letošní ročník Febiofestu půjde Přes kosti mrtvých

Po filmovém festivalu Berlinale uvidí novinku polské režisérky Agnieszky Hollandové i české publikum. Její temný snímek Přes kosti mrtvých, který koprodukovala Česká televize, zahájí na konci března 24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest.

Temný detektivní příběh se odehrává v malé osadě na česko-polském pohraničí, kde během lovecké sezony dojde k několika záhadným vraždám. Jednu z klíčových rolí si zahrál Miroslav Krobot. Film se částečně točil i v Čechách. Ve světové premiéře bude uveden v hlavní soutěži Berlinale

Zahájení Febiofestu se 23. března účastní také americký režisér Abel Ferrara. Proslavily ho provokativní snímky, žánrové neo-noirové filmy z prostředí New Yorku. Pražská přehlídka uvede výběr z jeho tvorby, například dokument Hledání Otce Pia či krimidrama Poručík s Harveym Keitelem v hlavní roli a také poctu italskému filmaři Pasolini.

Abel Ferrara
Zdroj: MFF Praha – Febiofest

Ferrara na úvod převezme Kristiána za přínos světové kinematografii. Dalším letošním držitelem tohoto ocenění se stane Peter Suschitzky. Kameraman polského původu je dlouholetým spolupracovníkem režiséra Davida Cronenberga, točil také ale jednu z filmových epizod Hvězdných válek.

Programové novinky: Od mainstreamu po bizarnosti

V programu přichystal Febiofest několik novinek. Sekce Central Park například představí mainstreamové filmy či distribuční premiéry, mimo jiné britský film Sing Street o generační vzpouře v Irsku 80. let. Režisérem je John Carney, českým divákům známý snímkem Once, za nějž získali hudebníci Glen Hansard a Markéta Irglová Oscara.

Sing Street (2016, režie: John Carney)
Zdroj: MFF Praha – Febiofest

Noční cirkus zajistí projekce půlnočních filmů, které slibují směr bizarních komedií s akčními filmy. Svou vlastní sekci budou mít také hudební dokumenty, připomenou například kapelu Oasis nebo Janis Joplin. Novinkou je také sekce Masters, v níž se představí nejaktuálnější díla známých režisérů. Návštěvníci festivalu tak uvidí drama Ulička slávy, líčící bitvu o Irák, od Anga Leeho, nebo ekologický thriller Sůl a oheň Wernera Herzoga. 

Febiofest potrvá v Praze do 31. března. Ozvěny dolehnou do třinácti dalších měst, festival skončí 28. dubna ve Zlíně.