Nezbedný Josef Lada

Praha - Unikátní kolekce raných obrázkových příběhů Josefa Lady ležela bez povšimnutí 100 let ve sbírce Památníku národního písemnictví - teď se představuje v knize Nezbedné komiksy. Málo známá část malířova díla vycházela v časopise Humoristické listy.

Vyslovení jména Josefa Lady okamžitě navodí představu idylické venkovské krajiny, vodníka sedícího na vykotlané vrbě nebo ponocného kráčejícího mezi zasněženými staveními. Jen málokdo dnes ale ví, že se Lada intenzivně zabýval také kreslením obrázkových seriálů a že v některých etapách jeho života dokonce představovaly hlavní zdroj jeho příjmů. 

Více než stostránková barevná publikace Nezbedné komiksy shrnuje obrázkové seriály, které Josef Lada mezi lety 1908 a 1916 otiskl v týdeníku Humoristické listy. Díky dostupnosti originálů se přitom mnohé z nich dočkají kvalitnější reprodukce, než v čase své premiéry. Unikátní soubor doplňuje rozsáhlý text Tomáše Prokůpka, historika komiksu, který zasvěceně líčí vývoj a proměny Ladových kreslených příběhů. 

„Jeho humor je místy dost drastický. Patřil k Haškově družině, zamlada byl bezpochyby poměrně divoký, bohém, humor je někdy opravdu trošku jiný, než jaká je poetika jeho pozdějších dětských knížek,“ upozorňuje Prokůpek. 

Nezbedné komiksy berou čtenáře na začátek 20. století  - do doby, kdy v Americe vznikal strip Krazy Kat a kreslíř E. C. Segar ani netušil, že vymyslí Pepka Námořníka. Lada ale hledal inspiraci na českém venkově, odkud pocházel.

„Geniálním způsobem vystihl českou duši, její zvláštní šedá a temná místa. V personifikaci domácího zvířectva už je nezaměnitelný, i v některých typech vesnických Pepíků nebo hospodských,“ doplnil programový ředitel Albatros Media Ondřej Müller. 

Originály Ladových kreseb autoři restaurovali ručně, aby neztratily nic z Ladova původního rukopisu, včetně jemné kresby pastelkami. Na Nezbedných komiksech autoři pracovali víc než rok. Teď se na knihkupeckých pultech zařadí k padesátce titulů, které spojuje jméno Josefa Lady.

Z Nezbedných komiksů Josefa Lady
Zdroj: ČT24