Jak se dostane starý záchod do muzea? Přes Retro Use

Muzea doplňují své sbírky z Retro Use (zdroj: ČT24)

Už desítka institucí, především muzeí, archivů nebo galerií, využila projekt Retro Use a obohatila tak svoje sbírky o předměty, které by lidé jinak vyhodili. Do krytu pod brněnským Špilberkem a do skladu nedaleko centra města mohli Brňané odnášet věci vyrobené před rokem 1989 – a donesli jich už tisíce.

„Pokud sem někdo přiveze například celou pozůstalost, dá se v ní najít spousta zajímavostí, které se hodí kurátorům,“ potvrdila pracovnice projektu Simona Dračková, že mezi na první pohled pro někoho nepotřebnými předměty lze narazit i na skvosty. Třeba na šedesát let starou ždímačku z podniku Romo Fulnek, šicí stroj „Singrovka“ z první republiky nebo hokejovou výstroj značky Okula. 

Největším odběratelem je Etnografický ústav Moravského zemského muzea. Během tří měsíců si jeho pracovníci vzali do svých sbírek na šedesát předmětů. Nejstarším takto získaným kouskem je olovnice vyrobená bratry Fričovými, kteří stáli u vzniku hvězdárny v Ondřejově. Pochází z konce 19. století. Toaletní papíry, terpentýnové mýdlo ze 60. let nebo toaletní mísa zas muzeu poslouží k plánované výstavě o hygieně.

Hrnky z projektu Retro Use
Zdroj: Retro Use

Věci, které se nehodí žádnému kurátorovi, nabídnou pracovníci Retro Use třeba na vysokoškolské koleje nebo do domovů důchodců. Pokud i přesto něco zbude, shromáždí je v krytu 10-Z a odsud si je pak může odnést kdokoliv.