Praha 1 navrhla pro Slovanskou epopej "zlaté vejce" na nábřeží

Praha stále hledá místo, kam umístí Slovanskou epopej, až se obrazy vrátí z turné po Asii. Na začátku ledna komise magistrátu doporučila prostor v oblasti bývalého nádraží Těšnov. S návrhem souhlasila také primátorka Adriana Krnáčová. Ve hře je ale více lokalit, Praha 1 nově nabídla projekt pavilónu, který má vzniknout na konci Revoluční ulice u Štefánikova mostu.

Praha 1 navrhuje postavit na konci Revoluční ulice zlatou skleněnou oválnou galerii za 184 milionů korun. Projekt připravil architekt Petr Malinský. V pavilonu by mohla sídlit Slovanská epopej nebo putovní expozice umění. Radnice Prahy 1 a tamní hospodářská komora návrh představily na úterní tiskové konferenci.

Starosta Prahy 1: Náš návrh chce vyvolat širší veřejnou debatu

Magistrátní komise již dříve navrhla pro Muchovy obrazy umístění na Těšnově. „Jako nejvhodnější místo pro umístění Slovanské epopeje doporučila komise rady oblast Těšnova. Podle dřívějšího vyjádření s tímto místem souhlasí i primátorka města Adriana Krnáčová. Toto umístění však ještě musí schválit rada města,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Zájem má také radnice Prahy 3, pavilon navrhuje na vrchu Vítkově.

Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) by o umístění tak významných děl neměla rozhodovat pouze komise, ale širší veřejná debata. Zveřejněním návrhu pavilonu na konci Revoluční ulice chce potřebnou veřejnou rozpravu o nových stavbách v Praze vyvolat.

„Jsme připraveni do toho sami investovat. Pokud by se hlavní město rozhodlo, že se jim projekt líbí, ale nebude tam Slovanská epopej, chceme v něm pokračovat a umístit tam něco jiného,“ uvedl Lomecký.

Oldřich Lomecký: Chceme otevřít veřejnou debatu (zdroj: ČT24)

Podobné kulturní centrum, kde by se daly umístit významné expozice umění, podle něj v centru chybí. Architekt Malinský svůj projekt popisuje jako „zlaté slunce, které se vznáší ve vzduchu nad Vltavou“. Půjde o oválný objekt na třech nohách vytvořený ze skleněných, zevnitř pozlacených desek. Ze střechy budou vycházet zlaté hroty jako paprsky.

Pracovně jsem to nazval jako zlaté vejce. Je to velice zajímavý projekt, který určitě budou někteří vynášet do nebes a jiní hanět. Každý takový projekt vzbuzuje emoce. Domnívám se, že veřejnosti by se mohl líbit.
Oldřich Lomecký
starosta Prahy 1

Nová galerie by měla podle autorů projektu stát v místě dnešní zelené plochy, kolem které najíždějí auta z nábřeží u Revoluční ulice na Štefánikův most. Prostor, kde stávala socha komunistického politika Jana Švermy, je prodloužením parku Lannova. Nový návrh počítá také s projektem Novomlýnská brána architektky Evy Jiřičné, který by měl ukončovat řadu domů v Revoluční ulici v místě dnešní volné štítové zdi.