Karel May zanechal nesmazatelnou stopu

Praha - Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur na Betlémském nám. 1 připravilo výstavní cyklus Monarchie, v jehož rámci se nyní může návštěvník blíže seznámit s autorem dobrodružných románů Karlem Mayem i postavami z jeho románů. Expozice potrvá do 31. prosince.

Výstava připomíná základní informace o nesnadném životě tohoto slavného autora a především upozorňuje na jeho stopy na našem území. Karel May stvořil postavy, které nebyly skutečné, a umístil je do světů, které se těm opravdovým jen vnějškově podobaly. Jeho hrdinové byli stateční, čestní a neúnavní.

Letos si připomínáme 170 let od narození a 100 let od úmrtí světoznámého autora Vinnetoua a Old Shatterhanda Karla Maye. A je tomu již 50 let od natočení světoznámého filmu - Poklad na Stříbrném jezeře, filmu, který zahájil novou éru.

Rozhovor s P. Maškem a M. Lukešem (zdroj: ČT24)

Na výstavě se návštěvník seznámí nejen s postavami Mayových románů, statečnými indiány, zálesáky, beduíny i Kurdy a dalšími hrdiny, ale i s odpornými zloduchy, otrokáři, zrádci a vrahy. Spatří reálné předměty indiánských kultur i orientálního světa, které zároveň hrály významné role v Mayových dílech.

„Samotnou výstavu doprovází bohatý program. Začínáme Indiánským odpolednem, v jehož rámci se budou například tančit indiánské tance, hrát různé hry, připraven je i průvod Prahou a v následujících dnech bude tento program pokračovat,“ informoval ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Osud Karla Maye nebyl lehký, ale na různé zvraty velmi bohatý. Pravděpodobně vlivem podvýživy po narození trpěl zrakovou poruchou a křivicí. Teprve v pěti letech se lékařům podařilo mu zrak opět navrátit. Pravděpodobně omylem byl v mládí odsouzen za údajnou krádež hodinek k šesti týdnům vězení a dostal zákaz vykonávání učitelského povolání. Trest nastoupil v Saské Kamenici (Chemnitzu) 8. září 1862. Tato situace zapříčinila jeho nervové zhroucení, které May podrobně popsal ve své biografii, z čehož je také zřejmé, že se rozhodl společnosti pomstít a spáchal pak několik drobných přestupků. Za ně byl odsouzen ke čtyřem letům nucených prací a uvězněn ve Cvikově. Odtud ho pro dobré chování propustili 2. listopadu 1868,“ připomněl v rozhovoru pro ČT24 autor výstavy Petr Mašek.

Z dobových spisů dále vyplývá, že následně v jedné restauraci odcizil pět biliárových koulí, jinde zase utěrku a jednu cigaretovou špičku. Rovněž odvedl koně z ohrady a vedl jej do sousední vesnice. Byl dopaden a jako recidivista odsouzen ke čtyřem letům vězení v káznici Waldheim.

Už v tomto posledním vězení začal sepisovat své sny o dalekých cestách a posílal povídky do různých časopisů, nejdříve pod různými pseudonymy (Karel Hohental, Latréaumout, D. Jam, E. v. Linden). Jeho talentu si povšiml nakladatel Heinrich Gotthold Münchmeyer a nabídl mu místo redaktora. V roce 1875 se May přestěhoval do Drážďan, kde se naplno začal věnovat spisovatelské práci a publikovat svoje povídky a humoresky. Mezi nimi vyšla i povídka Old Firehand, v níž bylo poprvé zmíněno jméno Vinnetou.

V roce 1880 se poprvé oženil s Emmou Linou Pollmerovou, ale manželství se po třinácti letech fakticky rozpadlo. Od roku 1892 začaly vycházet romány z Orientu s hlavním hrdinou jménem Kara ben Nemsí, který je totožný s Old Shatterhandem a jeho známost rostla. On sám se začal prohlašovat za hrdinu svých příběhů Old Shatterhanda. Vydával plakáty se svými fotografiemi v jeho kostýmu, které se prodávaly v tisícových sériích. Do roku 1890 vycházela jeho díla na pokračování v časopisech a teprve potom knižně. Od roku 1892 jako Sebrané příběhy z cest a od roku 1896 pod titulem Povídky z cest. Stále tvrdil, že vypráví své vlastní příběhy z cest, které vykonal do USA v letech 1862 až 1863, na Dálný východ (1864 až 1865) a do Orientu (1868 až 1870). V roce 1896 také koupil dům v Radebeulu u Drážďan, který nazval „Villa Shatterhand“.