La La Land, zazpívaly si Zlaté glóby sedmkrát

Udílení filmových a televizních cen Zlatý glóbus ovládl romantický muzikálový snímek La La Land. Proměnil všech sedm nominací. Stal se nejen nejlepším filmem v kategorii komedie nebo muzikál, ale ceny získali i herci v hlavních rolích Ryan Gosling a Emma Stoneová a režisér snímku a autor scénáře Damien Chazelle.

Příběh lásky jazzového hudebníka a herečky natočil Damien Chazelle, který už před třemi lety zaujal svým celovečerním debutem Whiplash o poněkud drsné výuce hudby. Získal za něj (ve vedlejších kategoriích) tři Oscary. Na Zlatých glóbech k tvůrcům muzikálu La La Land putovala i ocenění za nejlepší hudbu a původní píseň City of Stars. La La Land tak zvítězil ve všech sedmi kategoriích, v nichž byl nominován.

Ve své kategorii komedie nebo muzikál porazil nekorektně zábavného antisuperhrdinu Deadpool, retro teenagerský příběh Sing Street, komedii 20th Century Women, jež sleduje osudy tří žen na konci 70. let, a „nejlepší nejhorší zpěvačku“ Božskou Florence.

Za ni byla nominovaná v hereckých kategoriích Meryl Streepová, nevyhrála, ale z večera si přesto Zlatý glóbus odnesla, a to za celoživotní dílo. V děkovné řeči kritizovala, stejně jako někteří další ocenění, zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Hollywood se hemží přistěhovalci a cizinci, a pokud nás všechny vykopete pryč, nebudete se mít na co dívat, kromě fotbalu a bojových umění. A ty uměním nejsou,“ vzkázala z pódia.

Meryl Streepová se Zlatým glóbem za celoživotní dílo
Zdroj: Reuters

V žánru drama získal hlavní ocenění snímek Moonlight  režiséra Barryho Jenkinse sledující život mladého afroamerického homosexuála v USA.  Proměnil ale jen jednu z celkových šesti nominací. Ve své kategorii porazil drama Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, vycházející ze skutečného příběhu vojáka, který za druhé světové války odmítl i v bojích nosit zbraň, moderní western Hell or High Water, další skutečný příběh, tentokrát dojemný snímek o ztraceném pětiletém klukovi v Kalkatě s názvem Lion, a rodinně dramatické Místo u moře.

Za hlavní roli Leeho Chandlera, který se vrací do rodné vesnice, aby se stal opatrovníkem svého synovce, v posledním jmenovaném snímku obdržel Zlatý glóbus herec Casey Affleck. Nejlepší herečkou v kategorii dramatu se stala Isabelle Huppertová, která ztvárnila hlavní roli oběti znásilnění v thrilleru Paula Verhoevena Elle. Tento francouzský snímek zvítězil také v kategorii neanglicky mluvený film.

Laureáty cen za herecké výkony ve vedlejších rolích se stali Američanka Viola Davisová za film Fences z prostředí afroamerických dělníků v 50. letech a Brit Aaron Taylor-Johnson za vztahový thriller Noční zvířata. Nejlepším animovaným snímkem je Zootropolis: Město zvířat.

V oblasti seriálové tvorby si ocenění odnesly dramatický počin The Crown o osudu britské královny Alžběty II. a komediální seriál o rapu Atlanta.

Viola Davisová s cenou za film Fences
Zdroj: Reuters

Zlaté glóby, které se letos udílely již po čtyřiasedmdesáté, jsou po Oscarech nejdůležitějším americkým filmovým oceněním. Jsou rovněž považovány za důležitý ukazatel pro tyto ceny udělované americkou Akademií filmového umění a věd. Ceny Oscar se letos budou rozdávat 26. února. Zlaté glóby uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Slavnostní večer moderoval komik Jimmy Fallon známý z talkshow The Tonight Show.