Česká televize veze do kin Paterson, protilék na temné filmy

Česká televize řídí do kin film Paterson (zdroj: ČT24)

Novinka Jima Jarmusche, legendy amerického nezávislého filmu, vstupuje do českých kin. Komorní poetické drama Paterson se poprvé představilo na festivalu v Cannes. Pak ho mohli vidět diváci karlovarské přehlídky, kde vzbudil nadšené ohlasy. Snímek do kin uvádí festival Karlovy Vary, Česká televize a Aerofilms.

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městě Paterson. Každý jeho den je zdánlivě stejný: projíždí trasou své linky, pozoruje město a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notesu, jde na procházku se psem, zastaví se v baru na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem: vše se neustále mění a každý den přináší nové nápady.

Oslava poezie všedního dne

Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nové plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je oslavou poezie všedního dne, krásy, která se skrývá v těch nejmenších detailech.

Podle kritiků se Jim Jarmusch vrací ve vrcholné formě, jakou předvedl v devadesátých letech v Noci na zemi nebo v Mrtvém muži. Podle Jarmuschových vlastních slov chtěl vytvořit „protilék na současné temné filmy, zaměřené výhradně na dramatické zvraty a akci.“

Titulní roli svěřil Jarmusch jednomu z nejvýraznějších herců současnosti, Patersona hraje Adam Driver, který si zahrál ve filmech Star Wars: Síla se probouzí nebo v očekávaném Mlčení. Hlavní ženskou postavu pak hraje Golshifteh Farahani, jež v Americe debutovala před kamerou před devíti lety a stala se tak první íránskou herečkou, která se od islámské revoluce v roce 1979 objevila v hollywoodském snímku.

Jim Jarmusch, který pochází z Ohia, pomáhal utvářet moderní podobu amerického nezávislého filmu. Originalitou svých snímků však tuto oblast dalece přesahuje. Světovou kinematografii trvale změnily jeho filmy Káva a cigarety, Noc na Zemi, Mrtvý muž nebo Ghost Dog: Cesta samuraje.

Paterson byl poprvé představen na festivalu v Cannes, v Česku se stal jedním z vrcholů festivalu v Karlových Varech. Do běžné distribuce vstoupí ve čtvrtek 5. ledna pod KVIFF Distribution, společným distribučním labelem MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.