Za ohradou snů je malíř Kamil Lhoták automobilistou

Malíře a ilustrátora Kamila Lhotáka fascinovaly dopravní prostředky, jak je znát i z jeho obrazů. Především coby automobilového nadšence ho představuje nová kniha Za ohradou snů. Vychází z časopisu, který si Lhoták maloval v dětství a který nedávno objevil autor knížky Jan Králík. Malířovy vzpomínky zaznamenával od 70. let.

Na gymnáziu byl prý Kamil Lhoták občas na propadnutí, protože si pořád maloval - i během vyučování pod lavicí. Pod školními škamnami vznikal i Auto-moto zpravodaj, který si potají kreslil jako třináctiletý se svým spolužákem.

„Když jsem si s ním před třiceti lety povídal, povzdechl si, že to byl asi nejstarší časopis o historických automobilech v Evropě a že by si strašně přál, kdyby se někde objevil,“ nezapomněl podle Jana Králíka malíř na své studentské dílko ani po letech. To už měl za sebou ilustrace pro knížku Dědeček automobil spisovatele Adolfa Branalda i vlastní bohatě ilustrovanou knihu Kolo - motocykl - automobil.

Svůj časopis Lhoták už nikdy neviděl, objevil se až nedávno na aukci, dvacet šest let po malířově smrti. Nikdo ho nechtěl, až novinář Jan Králík malířovy dětské kresby rozpoznal. Nakonec daly název i jeho knize. „Jmenuje se Za ohradou snů, protože kluci objevili ohradu v Nuslích a za ní byly staré automobily a staré motocykly,“ odkazuje k jedné z časopiseckých kreseb.

Motocykl jako prostředek - emocí, ne dopravní

O malířově vášni rozhodl prý jeho zážitek z roku 1917, tehdy, v pěti letech, poprvé spatřil u nádraží v Lánech automobil. Stroje na dvou i čtyřech kolech nejen maloval, byl také zapáleným sběratelem i majitelem legendárních značek. Jeden z jeho historických motocyklů je například k vidění v Národním technickém muzeu, kam ho v padesátých letech věnoval.

„Nevyužíval motocykl jako dopravní prostředek, ale jako prostředek emocí. Nejezdil na něm, aby se někam dopravil, ale kvůli prožitku z jízdy,“ vzpomíná výtvarníkův syn Kamil Lhoták mladší, který Janu Králíkovi s knihou o svém otci také pomáhal.

Motorové opojení Kamila Lhotáka v knize (zdroj: ČT24)

Nejvíce prý při svých motocyklových výletech miloval České středohoří. A právě v tomto kraji -  v Litoměřicích - připomíná aktuální výstava Severočeské galerie výtvarného umění, že byl Kamil Lhoták jako umělec fascinován motory a technikou. Do jeho motoristického světa mohou návštěvníci nahlédnout do 5. března.