Na animátorku Hermínu Týrlovou zavzpomíná dokument i Ferda Mravenec

Film o životě a díle české scenáristky, režisérky a animátorky Hermíny Týrlové natáčí v těchto dnech brněnské studio České televize. Režisér Pavel Jirásek v něm představí i unikátní materiály, které zatím veřejnost neměla šanci vidět.

Hermína Týrlová, která tvořila ve zlínských filmových ateliérech, patřila spolu s režiséry Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou k zakladatelům českého animovaného filmu. První animovaný snímek Zamilovaný vodník vytvořila v roce 1928.

Pro své tituly si sama psala scénáře a částečně i vyráběla rekvizity. Její snahou bylo vdechnout život i těm nejobyčejnějším věcem - hrdiny jejích krátkometrážních příběhů tak byly klubko vlny nebo uzel na kapesníku. Jejím nejoceňovanějším dílkem je Vzpoura hraček z roku 1946, loutková groteska o hračkách, které se vzbouří proti gestapákovi.

Návrat Ferdy Mravence

Týrlová zemřela ve Zlíně v roce 1993, díky archivním materiálům ale v chystaném dokumentu účinkuje. „Ve filmu bude mluvit jen Hermína Týrlová. Chronologicky popíše celý svůj život,“ prozradil režisér Pavel Jirásek. 

Vyprávění doplní hrané pasáže, které mají přiblížit nelehkou animační tvorbu. Podstatnou roli v nich hraje zřejmě nejdůležitější postavička v profesním životě Hermíny Týrlové - Ferda Mravenec. Hrdina z knihy Ondřeje Sekory ji proslavil za hranicemi země.

Vzniká dokument o Hermíně Týrlové (zdroj: ČT24)

Pro potřeby dokumentu ožily původní scény Ferdy Mravence z roku 1944, kdy s ním Týrlová natočila první film, dalšími pak navázala na konci 70. let. Hlavního hrdinu pro natáčení nyní vytvořili studenti zlínské fakulty multimediálních komunikací. Z původní loutky se totiž zachovala jen hlava. 

Dokument o Hermíně Týrlové bude mít premiéru příští rok na festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Poté by ho Česká televize měla uvést také na svých obrazovkách - nejpozději v září následujícího roku, kdy uplyne 25 let od smrti této nezapomenutelné zlínské animátorky. Její osobnost a tvorbu připomíná i kniha Ateliér Hermíny Týrlové, která vyšla v červnu ve Zlíně.