Havlovy fotografie vycestovaly do Londýna

Londýn – Bývalý prezident Václav Havel očima reportérů ČTK je téma, s nímž se česká veřejnost seznámila již červnu. Výstava Havel – prezident a občan však přesídlila do hlavního města Velké Británie, kde probíhá v budovách českého a slovenského velvyslanectví. A to navzdory všem úředním hodinám.

Téměř stovka snímků se rozmístila do dvou budov, které jsou od sebe vzdáleny sotva dvacet metrů. Návštěvníci se proto nemusí nikam plahočit, ale stačí jim pouze přejít trávník. Fotografie Václava Havla budou roh Kensingtonských zahrad a Hyde Parku okupovat až do 17. listopadu.

Formální situace, ale také momentky a okamžiky obyčejného dne – právě tak expozici pojali fotoreportéři z České tiskové kanceláře. Nejedná se tedy o prezentaci uhlazených státnických póz. Snímky se v určitých momentech dotýkají i Velké Británie, neboť se prezident v rámci svého úřadu setkal s britskou panovnicí Alžbětou II. a s dalšími členy její rodiny. 

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Jak moc ale vstoupilo Havlovo jméno do povědomí obyčejných občanů královských ostrovů? Pouliční anketa londýnskými ulicemi ukázala, že bývalého disidenta správně zařadilo zhruba 30–40 % lidí. Další si jej pletli s polským prezidentem, nebo ho nedokázali umístit do středu Evropy. Ve vyšších vládních kruzích však neexistuje téměř nikdo, kdo by o jeho činech nikdy neslyšel.