Beyond Reality: Obraz(y) současné britské malby

Praha - Díla dvanácti známých i méně známých umělců střední a mladší generace, kteří působí ve Velké Británii, představuje pražská Galerie Rudolfinum. Výstava Beyond Reality je průřezem současné britské malby, v němž vedle sebe „visí“ nejdražší umělec současnosti Damien Hirst a rodák z  Náchodska Hynek Martinec.

Výstava dává podle kurátora Petra Nedomy možnost nahlédnout na způsoby uchopování reality platné v současné malbě a odpovídá i na to, odkud umělci čerpají své náměty nebo jaké jsou technologie malby. Zároveň se pokusí odpovědět mimo jiné na otázky, co je obraz a co realita, je-li realitou obraz nebo to, co vidíme.

  • Keith Tyson / We have a black and white TV…We have a colour TV (2009) autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK
  • Glen Brown / The Aesthetic Poor (for Tim Buckley) after John Martin autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK

„Pro řadu umělců zastoupených na této výstavě je výchozím materiálem fotografie - zobrazování reality, které se zdá být již natolik dokonalé, že k němu není třeba cokoli dodávat,“ upozornil Nedoma, jenž při dvouroční přípravě výstavy spolupracoval s Milenou Slavickou. Společně vybrali díla vytvořená v rozmezí přibližně posledních deseti let.

„Umění je v Británii tolik, kolik je u nás umělců. A jen v Londýně tvoří tisíce výtvarníků. Na této výstavě je ale zajímavý zřejmý návrat k řemeslu,“ vysvětlil jeden z vystavujících umělců Ben Johnson, co mají vybraná díla společného.

  • Jason Brooks / Zoe (2003-2004) autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK
  • Hynek Martinec / Zuzana 1848 autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK

Do 30. prosince jsou v Galerii Rudolfinum k vidění také díla Jasona Brookse, Glenna Browna, bratrů Jakea a Dinose Chapmanových, Marie Harnettové, Damiena Hirsta, Geda Quinna, Keitha Tysona, Jonathana Wateridge a Mathewa Weira. A také britského umělce českého původu Hynka Martince, který ve třech olejích na plátně zobrazuje přítelkyni Zuzanu a zkoumá společný život. Za třicet let by rád vytvořil třicet obrazů z každého období.