Lenny Kravitz v Praze: V dnešním světě není dost lásky

Praha - Americký zpěvák a multiinstrumentalista Lenny Kravitz představil v pražské O2 Areně své nové album, které je nazvané It Is Time for A Love Revolution. V Česku vystoupil už potřetí, naposledy před 4 lety. Ke konci dvouhodinového koncertu, na kterém zazněly i starší hity, předvedl nevídaný kontakt s publikem, když nejdříve při písni Love Revolution postavil na nohy celý sál a potom na dlouhé minuty zmizel v davu, kde se zdravil s diváky. Jeho vystoupení sledovalo kolem 14 tisíc lidí různého věku.

Čtyřnásobný držitel Grammy, známý svým extravagantním vzhledem i chováním, zpívá na své nové, v pořadí osmé studiové desce o lásce, která je podle něj nejlepší zbraní proti válkám. „Myslím, že v dnešním světě rozhodně není dost lásky, všude je tolik negativity, se kterou se musíme vyrovnávat; potřebujeme víc pochopení, komunikace a péče,“ řekl Kravitz v rozhovoru pro ČT. 

Kravitz se narodil před 44 lety v New Yorku v rodině bahamské herečky a televizního producenta židovského původu. Už jako pětiletý se rozhodl, že chce být hudebníkem, a začal hrát na hudební nástroje. Do povědomí veřejnosti se zapsal hned svým prvním albem před osmnácti lety. Od té doby si drží stále stejný styl - kombinaci klasického rocku, soulu, funku, jazzu a popu šedesátých let, opatřenou moderním zvukem a aranžemi. Mezi jeho hity patří například Are You Gonna Go My Way, It Ain't Over 'til It's Over či American Woman.

V Praze byl zpěvák od neděle, jeho další zastávkou bude dnes Bratislava. Českou metropoli dobře zná, před časem zde natáčel i videoklip. Jeho zdejší premiérou bylo v roce 1996 vystoupení v hale na Výstavišti, podruhé hrál a zpíval o osm let později pod širým nebem v bývalém továrním areálu ve Vysočanech. Na jeho koncert k albu Baptism, na němž tehdy zahráli také Stereophonics, přišlo 16 tisíc lidí.

V roli předkapely se tentokrát představili američtí OneRepublic. Poprocková skupina proslavená hity jako Apologize nebo Stop and Stare zahrála písně ze svého debutového alba Dreaming Out Loud, které vyšlo na konci loňského roku.