Pěvkyně Magdalena Kožená má nominaci na Grammy

Cenu Grammy za rok 2016 si mohou odnést i čeští umělci. Nominaci v kategorii „klasické vokální album“ získala mezzosopranistka Magdalena Kožená. V prestižním ocenění jí mimo jiné konkuruje slavná pěvkyně Anna Netrebko.

Národní akademie hudebního umění a věd ve Spojených státech Koženou nominovala za desku s hudbou Claudia Monteverdiho, kterou nahrála pod vedením italského dirigenta Andrey Marcona.

Spolu s Koženou jsou v kategorii nominováni francouzská sopranistka Sabine Devieilheová za album Mozart: The Weber Sisters, německá sopranistka Dorothea Röschmannová za Schumannovy a Bergovy písně, tenorista Ian Bostridge za album Shakespeare Songs a Anna Netrebko za její poslední desku Verismo.

Nominaci na Grammy získala Kožená už v roce 2006 v kategorii producent roku v klasické hudbě za nahrávku Lamento. Desku nazpívala spolu s Reinhardem Goebelem a Musikou Antiquou Köln.

Z Československa či České republiky bylo v minulosti nominováno několik převážně klasických nahrávek. Například v roce 2005 soutěžila o cenu za nejlepší orchestrální snímek nahrávka třetí a čtvrté symfonie Bohuslava Martinů, kterou s Českou filharmonií pořídil dirigent Jiří Bělohlávek. Před třemi lety česká zpěvačka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard získali hudební cenu Grammy v kategorii muzikál za album Once.

Česká filharmonie při Zkoušce orchestru
Zdroj: ČT

Vítězové devětapadesátého ročníku Grammy budou oznámeni v Los Angeles 12. února. Největší počet nominací – celkem devět – získala americká popová zpěvačka Beyoncé.