Bydlení v nudli - ve Varšavě staví nejužší dům v Evropě

Varšava - Dovedete si představit, že strávíte kus života v domě, který měří v nejširším místě 133 centimetrů? Bydlení, které skutečně není pro klaustrofobiky, dokončí v říjnu ve Varšavě. Projekt architekta Jakuba Szczęsného vzniká v uzounké mezeře mezi dvěma domy.

Nejužšímu domu v Evropě zasvětil Szczęsny tři roky. Netradiční stavba v uličce, která měla do té doby jediné využití jako odkladový prostor pro nepotřebné věci, nenašla na varšavské radnici hned pochopení. O stavební povolení musel architekt dlouho bojovat.

„Je to zatím nejsložitější projekt, jaký jsem dělal. Díky bohu se ale většina lidí nakonec dala přesvědčit. Hlavně kvůli pocitu, že jsou součástí něčeho výjimečného,“ říká Szczęsny. A minidům, který ve Varšavě vzniká, výjimečný rozhodně je - nejužší část interiéru bude mít dokonce něco málo přes sedmdesát centimetrů.

  • Průřez interiérem Keret House zdroj: Studio Centrala http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3980/397948.jpg
  • Jakub Szczęsny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3994/399337.jpg
  • Mezera, kde bude stát nejužší dům v Evropě zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3994/399339.jpg

Přesto se do dvoupatrové stavby podařilo vměstnat malou pracovnu, ložnici i obývák. Vcházet by se do ní mělo po vysouvacích schůdcích. Lidé tu ale nebudou bydlet nastálo. Dům Szczęsny vytvořil pro izraelského spisovatele Etgara Kereta, jehož rodiče se seznámili právě ve Varšavě. Literát, po němž je stavba pojmenována, by obytnou „nudli“ měl využívat při svém pobytu v Polsku, po zbytek času bude k dispozici umělcům z celého světa. „Měli by to být mladí a přizpůsobiví lidé. Cílíme proto na mladé spisovatele a intelektuály, kteří stráví několik nocí v téhle konzervě mezi dvěma domy,“ popsal ideálního dočasného obyvatele Szczęsny.

Kovovou konstrukci domu, kterou by měla pokrýt mimo jiné speciální látka používaná na kosmických lodích, začali dělníci připravovat už na jaře. Teď ji sestavují, stavba by měla být hotová do konce října. Mezi Poláky budí Keret House velký zájem, nocležníci se ale zatím nehrnou. Jakub Szczęsny ovšem za svým projektem stojí. Rád provokuje a probouzí nadhled i představivost, což je podle něj přesně to, co střední Evropa potřebuje jako sůl.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)