Francouzský film posílá do kin Marion Cotillardovou nebo Červenou želvu

Festival francouzského filmu v pondělí přivítal největší hvězdu letošního ročníku, když v pražském kině Světozor uvedla svůj snímek Kameny bolesti režisérka Nicole Garciová. Milostné drama v hlavní roli s Marion Cotillardovou bylo uvedeno v hlavní soutěži v Cannes. V Česku se představila také animovaná Červená želva, která v Cannes získala Zvláštní cenu poroty. Oba filmy vstoupí od čtvrtka do českých kin.

Nicole Garciová začínala v šedesátých letech jako herečka. Za posledních dvacet let natočila jako režisérka a scenáristka devět filmů. Zatím poslední počin Kameny bolesti měl světovou premiéru v květnu na festivalu v Cannes. Do českých kin zamíří ve čtvrtek. V hlavních rolích tragické romance o mladé ženě, která se vášnivě zamiluje do veterána indočínské války, hrají Alex Brendemühl, Louis Garrel a Marion Cotillardová.

Nicole Garciová představuje film Kameny bolesti (zdroj: ČT24)

„S Marion Cotillardovou jsem kdysi dávno mluvila o knize Kameny bolesti. Když jsem jí nabídla roli ve filmu, tak ji okamžitě přijala. Pochopila, že je to role pro ni. Nedokážu si představit, že by hlavní roli hrál někdo jiný. Je to role plná sexuality, plná tělesnosti, velice smyslná a zároveň mystická. A ona to všechno dokázala bravurně ztvárnit. Ona nás vede po cestě, s níž se můžeme identifikovat,“ uvažuje Nicole Garciová.

„Jsem ráda, že svůj film mohu představit právě tady v Praze, protože je v něm něco románového, něco romantického. Mohl by se tu setkat s dobrým ohlasem. Alespoň podle toho, co vím o české duši. Prý máte rádi románové příběhy,“ uvažuje režisérka, která film uvedla v pražském kině Světozor.

Červená želva se obejde beze slov

Do českých kin ve čtvrtek zamíří také další festivalová premiéra, animovaný snímek Červená želva, který na festivalu v Cannes získal Zvláštní cenu poroty. Film vypráví příběh trosečníka, jenž se ocitá na opuštěném tropickém ostrově, kde žijí jenom krabi, ptáci a tajuplná červená želva. Poetické, vizuální podobenství se obejde beze slov.

Do českých kin zamíří Červená želva (zdroj: ČT24)

„Moje první přání bylo udělat film s malým počtem dialogů. Velká část filmu je vlastně jen o jednom člověku. Až pak se do něj zapojují ostatní lidé. Takže začíná velice přirozeně beze slov. A když jsme vymýšleli dialogy, rozhodli jsme se je úplně vynechat. A potom jsem byl opravdu nadšený, bylo to jednoduché a upřímné. A všechno, co jsme ve filmu nemohli říct, jsme jednoduše vyjádřili řečí těla,“ říká režisér Michael Dudok de Wit.

Portréty slavných hereček od Kate Barry (zdroj: ČT24)

V Praze a v Brně Festival francouzského filmu začal minulou středu, o den později se k projekcím připojily také kinosály v Ostravě, Hradci Králové i Českých Budějovicích. Celá přehlídka trvá do středy 30. listopadu. V Galerii 35 v pražském Francouzském institutu ji doprovází výstava portrétů francouzských hvězd stříbrného plátna od Kate Barry.