Křehká pozice člověka. Umělci a studenti se ohlížejí za tvorbou Adrieny Šimotové

U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin významné české umělkyně Adrieny Šimotové se v Praze koná konference o jejím díle. Účastní se jí historikové umění, filozofové nebo umělci. Doprovodným programem konference je soutěž studentských prací, jejichž tématem je osobnost a tvorba Adrieny Šimotové.

Adriena Šimotová zemřela před třemi lety. Patřila mezi významné představitele české výtvarné scény druhé poloviny dvacátého století, renomé má i v zahraničí. Její tvorba úzce souvisí s jejím životním osudem. Promítala do ní zkušenosti, radosti i bolest a prožité tragédie.

V sedmdesátých letech způsobila veliký zlom v osobním i tvůrčím životě Šimotové smrt jejího manžela, malíře Jiřího Johna (1923 až 1972). Později ztratila také syna. Opustila klasickou malířskou techniku a jako základní výrazový prostředek zvolila přímý fyzický dotek.

Přešla k instalacím a prostorovým realizacím a zaměřila se na lidskou figuru a tvář. Často tvořila z papíru. V jejích dílech lze nalézt podobenství o křehkosti bytí, věcí a vztahů, nepřetržitost času, poetické ztvárnění lidského tématu. Přestože v posledních letech byla Šimotová limitována svými fyzickými možnostmi, tvořit nepřestávala. 

Konferenci Adriena Šimotová a její místo v kontextu výtvarného umění a kultury dvacátého století a současnosti připravil Nadační fond Adrieny Šimotové a Jiřího Johna spolu s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy a Katedrou teorie a dějin umění Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Koná se od čtvrtka do pátku v pražském Karolinu.

To, o čem chci mluvit, je člověk. Jeho pozice ve světě. Člověk ve své tělesnosti i v duchovní oblasti.
Adriena Šimotová

Konference se zabývá interpretací výtvarného díla Šimotové nebo ohlasem její tvorby v českém kulturním kontextu a v zahraničí. Mezi hosty konference patří filozof Miroslav Petříček, ředitelka Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze Milena Kalinovská, kurátor a editor Pavel Brunclík, režisérka Olga Sommerová nebo výtvarní umělci Viktor Pivovarov, Markéta Othová, Jan Merta a Josef Bolf.

Doprovodným programem je soutěž studentských prací, jejichž tématem je osobnost a tvorba Adrieny Šimotové. Soutěž je určena studentům doktorských, magisterských nebo bakalářských studijních programů se zaměřením na dějiny a teorii umění, filosofii, estetiku, výtvarnou a galerijní pedagogiku. Uzávěrka je v květnu 2017.