Na koncertě Coldplay je každý součástí show

Praha - Na fotbalovém stadionu v pražském Edenu večer vystoupí britské kvarteto Coldplay. Skupina, která se v České republice představila poprvé v roce 2008 v pražské O2 areně, zahraje v rámci turné ke své loňské desce Mylo Xyloto. V roli předskokanů vystoupí britské zpěvačky Charlie XCX a Marina And The Diamonds. Brány stadionu se otevřou v 16:00 a hudební program začne o dvě a půl hodiny později.

Coldplay mají v Česku početné posluchačské zázemí, jejich aktuální deska Mylo Xyloto se mnoho týdnů držela v první dvacítce hitparády nejprodávanějších alb v ČR. Držitelé sedmi cen Grammy a třech ocenění Brit Award pro nejlepší britskou skupinu by měli před pražské publikum přijít ve 20:30.

Každý návštěvník koncertu se stane součástí show díky blikajícímu náramku, který dostane při vstupu do areálu. „Přestože to může znít jako klišé, naši fanoušci jsou úžasní. Jsem vděčný, že při nás stojí. Vzrušení a jejich doprovodný zpěv na koncertech se v posledních letech pořád zvyšují,“ chválí diváky Chris Martin, který stojí v čele Coldplay.

Skupinu dále tvoří Jon Buckland, Guy Berryman a Will Champion, dohromady se dali v roce 1996. Hned prvního alba Parachutes (2000) prodali na pět milionů kopií, což kapele zajistilo širokou popularitu. Úspěch zaznamenali i v USA, kde získali Grammy.

Druhým albem A Rush of Blood to the Head (2002) potvrdili, že nejsou jen krátkodechou atrakcí. Desky X&Y z roku 2005 a Viva La Vida Or Death And All His Friends z roku 2008 se staly nejprodávanějšími alby roku.

Coldplay hrají v Praze (zdroj: ČT24)