Koncertem se Bělohlávek rozloučil s vedením orchestru BBC

Londýn - Dirigent Jiří Bělohlávek se rozloučil koncertem v londýnské Royal Albert Hall se Symfonickým orchestrem BBC, v jehož čele šest let stál. Šlo o rozloučení ve velkém stylu - orchestr s Jiřím Bělohlávkem totiž doprovázel závěrečný a zároveň nekonvenční večer BBC Proms, nejvýznamnější světové přehlídky klasické hudby. Zazněly i skladby Josefa Suka nebo Antonína Dvořáka. Koncert sledovaly tisíce lidí v londýnském sále a další statisíce díky televiznímu a rozhlasovému přenosu.

Déle než jedno století shlíží socha prince Alberta odsud, z kraje Hyde Parku, na koncertní sál, který nese jeho jméno. Z promenádních koncertů se během té doby stala největší světová přehlídka klasické hudby.

Poslední koncert BBC Proms je jednou z nejsledovanějších událostí ve světě vážné hudby a láká také řadu fanoušků, kteří se sami stávají jednou z hlavních atrakcí večera. Stovky z nich se totiž do koncertního sálu v Royal Albert Hall vydávají s britskými vlajkami, jsou oblečení v národních barvách nebo kostýmech a vytvářejí velmi živou atmosféru. 

Jiří Bělohlávek, dirigent:

„Vlastně jsou to mé labutí písně. Jednak je to zaručeně moje poslední Last Night of the Proms a je to taky moje poslední vystoupení s orchestrem v roli šéfa, takže tam je i kousek nostalgie a kousek smutku.“

Právě stojící diváci v auditoriu se v sobotu postarali o jeden velmi dojemný moment. V jednu chvíli totiž českému dirigentovi unisono zazpívali tradiční rozlučkovou píseň Auld Lang Syne. Velký ohlas v sále Bělohlávek způsobil také v okamžiku, kdy si připnul Řád britského impéria, který mu letos udělila královna Alžběta II. Domů pak poslal pozdrav zamáváním českou vlajkou. 

Kromě Bělohlávka tu vystoupili i tenorista Calleja nebo houslistka Benedettiová

Závěrečný koncert BBC Proms měl bohatý program. Jeho hlavními hvězdami byly kromě dirigenta tenorista Joseph Calleja, který zazpíval například známou Pucciniho arii Nessum Dorma, a skotská houslistka Nicola Benedettiová, jež přednesla houslový koncert Maxe Brucha. Mimo jiné pak zazněly i skladby Dmitrije Šostakoviče, Edwarda Elgara či Henryho Wooda.

Podle Bělohlávka se nejednalo ani tak o koncert jako o velikou párty. „Lidi se živě baví, je to veliká slavnost a samozřejmě k tomu člověk nemůže přistoupit nějak koženě,“ podotkl Bělohlávek. „Jiří si k BBC Proms vytvořil vřelý vztah a je na festivalu velmi populární,“ dodal ředitel Symfonického orchestru BBC Paul Hughes.

Svému šéfdirigentovi nedává symfonický orchestr BBC sbohem, ale na shledanou. Stojí o to, aby se sem v budoucnosti pravidelně vracel.

Tradice Proms sahá do roku 1895, kdy první sérii uspořádal impresário Robert Newman a dirigent Henry Joseph Wood. V roce 1927 festival převzala BBC. Při letošním 118. ročníku byla k vidění téměř stovka koncertů, jedním z vrcholů festivalu byla například série koncertů izraelského dirigenta a klavíristy Daniela Barenboima s jeho známým West-Eastern Divan Orchestra. Šestašedesátiletý Jiří Bělohlávek se stal šéfdirigentem orchestru BBC v roce 2006. Od letošního 1. září se na čtyři roky ujal funkce šéfdirigenta České filharmonie.