Ve Švandově divadle je Krysař žena. Nebo mesiáš

Pro nezvyklou podobu divadelního Krysaře se rozhodli v pražském Švandově divadle. Krysaře hraje žena, herečka Klára Cibulková. Režisér Dodo Gombár a autorka adaptace Martina Kinská se volně inspirovali klasickou novelou Viktora Dyka o cizinci, který umí město zbavit krys, ale s nepoctivostí jeho obyvatel si poradit nedokáže.

Scénář podle předlohy Viktora Dyka napsala Martina Kinská, v titulní roli se objeví Klára Cibulková. Dykův Krysař, jedno z vrcholných děl české prózy dvacátého století, stále vybízí umělce k různým pojetím i výkladům. Ve smíchovském Švandově divadle titul připravili jako „hru na motivy příliš živé legendy“. Režisér Gombár usiluje o to, aby se diváci dokázali oprostit od nahlížení na tuto postavu jako na muže či ženu.

Kdo s sebou nese tajemství

„V mých očích je to především bytost. Zároveň je to kdosi, kdo nese s sebou tajemství. Lidi se ho štítí a straní, tak jako kdysi katů a dnes těch, kteří nastolují nepohodlné myšlenky. Vykonává podivnou, špinavou práci, nemá ani jméno, snad ani minulost,“ komentoval to režisér.

Krysaře ve Švandově divadle hraje Klára Cibulková (zdroj: ČT24)

Další nápověda k novému uchopení je naznačena už v Dykově novele, která mluví o Krysaři jako o muži štíhlé postavy s drobnýma, jemnýma rukama. „Rozhodnutím obsadit do této role Kláru Cibulkovou jsem chtěl vnést do inscenace paradox a nedivadelní napětí,“ dodal Gombár.

V inscenaci se vynoří řada naléhavých témat: skrytá síla, manipulace, přetvářka, pokrytectví, slepota komunity, vášeň, osudová láska, žárlivost, šepot ďábla či naděje. Přitom Krysař je podle režiséra také o čekání na něco či někoho, kdo vyřeší naše problémy.

Bez schopnosti kritického myšlení čekáme na mesiáše. Mám pocit, že to je jedno ze stěžejních témat Krysaře.
Režisér Dodo Gombár
režisér

Autorka divadelní adaptace a dramaturgyně Martina Kinská se pokusila nahlédnout na Dykova Krysaře perspektivou dnešní společnosti. „Šlo nám o to rozvíjet motivy a témata, které dnes prosakují našimi životy, ať se nám to líbí, nebo ne,“ vysvětluje Kinská.

Krysař není jednoznačně postava kladná, nebo záporná

Podle představitelky titulní role Cibulkové není Krysař jednoznačnou postavou. „Má mimořádnou schopnost, dovede vyhánět krysy, a tak to dělá. Kam až jeho síla sahá, ale neví ani on sám. Dokud ho krajní okolnosti nedonutí ji až do krajnosti použít,“ uvedla. Má však i svoje slabiny: když jeho srdce otevře láska, sestoupí dolů na zem. A tam se zamotá do sítí, nastražených zdánlivě ctihodnými občany města.

„Nechala bych na každém, ať si zvolí, jestli je Krysař postava kladná, či záporná,“ dodala Cibulková. V dalších rolích hrají Réka Derzsi, Jacob Erftemeijer, Marek Pospíchal, Alena Štréblová, Luboš Veselý, Miroslav Hruška, Bohdana Pavlíková a Eva Josefíková.