Fotografie Marilyn Monroe pomáhají Polsku

Varšava - Výběr fotografií z unikátní sbírky 4 000 snímků hollywoodské herečky Marilyn Monroe vystavila galerie ve Varšavě. Snímky americké krásky, od jejíž smrti v létě uplynulo 50 let, pořídil její přítel fotograf Milton Greene. Některé ze snímků se na veřejnost dostaly vůbec poprvé. Až 680 000 dolarů, tedy v přepočtu kolem 14 milionů korun, chce polské ministerstvo financí získat z aukce sbírky.

Fotky pořídil v 50. letech fotograf Milton Greene, který zachytil hollywoodskou hvězdu na vrcholu slávy. Greene později kolekci prodal a v rámci vyrovnání dluhu připadla polskému ministerstvu financí. Fotografie ležely poté více než deset let v krabicích v New Yorku.

Podtrhuje to sílu legendy…

První veřejná výstava sbírky budí nyní ve Varšavě nebývalý zájem. „To podtrhuje sílu legendy. Tak velký ohlas jsme nečekaly ani my kurátorky, když jsme výstavu připravovaly,“ usmívá se Jolanta Rycerska, kurátorka Staré galerie.

Ze sbírky fotografií Marilyn Monroe
Zdroj: ČT24

Marilyn Monroe je k vidění na fotkách pro americké žurnály, ale také na soukromých portrétech, které jsou vystaveny na veřejnosti poprvé a možná i naposled. Snímky brzy zamíří do veřejné aukce, ve které si je rozdělí soukromí sběratelé. „Je to asi skutečně naposled, kdy lidé vidí fotky Marilyn v takovém rozsahu,“ tvrdí Jolanta Rycerska.

Vlastník fotografií, polské ministerstvo financí, se rozhodl, že státní pokladna potřebuje peníze, a péče o umělecká díla je navíc nákladná. Proto sbírku prodá. „Fotografie mají cenu kolem 680 000 dolarů. Peníze získané z aukce půjdou hned do státního rozpočtu,“ potvrdila Malgorzata Brzocha, mluvčí polského ministerstva financí.

Ze sbírky fotografií Marilyn Monroe
Zdroj: ČT24

Někteří znalci umění však odhady ceny zpochybňují poukazem na současnou ekonomickou krizi. Výběr několika desítek fotografí z rozsáhlé sbírky vystavuje varšavská Stará galerie spolku polských fotografů (ZPAF).

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)