V české supergroup jsou Pavlíček, Střihavka nebo Dragoun

Praha - Superskupina, kterou na základě hlasů čtenářů a posluchačů sestavují časopis Rock&Pop a Radio Beat, získala dalšího člena - kytaristu Michala Pavlíčka. Projekt nazvaný supergroup odstartoval letos v lednu; skupina vybraná z nominovaných zhruba sedmdesáti hudebníků v šesti kategoriích se představí na pódiu jarního Beatfestu v Brně, který se uskuteční v druhé polovině března příštího roku.

Člen skupin Pražský výběr či Stromboli Pavlíček získal v kategorii kytara 4 868 hlasů, na dalších místech skončili Radim Hladík a Miloš Doležal. Dalšími členy superskupiny se na základě přání hlasujících stali Kamil Střihavka (zpěv), Vladimír „Guma“ Kulhánek (baskytara), Roman Dragoun (klávesy), Miloš Meier (bicí) a houslista Jan Hrubý (jiné nástroje). Vedle vystoupení na Beatfestu někteří z členů supergroup uvažují prý i o vydání společné nahrávky.

Nejúspěšnější hudebníci v hlasování supergroup:

  • zpěv: 1. Kamil Střihavka, 2. Dan Bárta, 3. Radek Škarohlíd
  • kytara: 1. Michal Pavlíček, 2. Radim Hladík, 3. Miloš Doležal
  • baskytara: 1. Vladimír Guma Kulhánek, 2. Jiří Veselý, 3. Milan Broum
  • klávesy: 1. Roman Dragoun, 2. Marián Varga, 3. František Kaucký
  • bicí: 1. Miloš Meier, 2. Klaudius Kryšpín, 3. David Koller
  • jiné nástroje: 1. Jan Hrubý, 2. Jiří Stivín, 3. Karel Holas

/zdroj: Rock&Pop/

První označení supergroup pro skupiny, jejichž všichni členové jsou brilantními hudebníky, se objevilo v roce 1969 v časopise Rolling Stones, kde takto označili trio Cream. Typickou superskupinou byla například na konci 80. let formace The Traveling Wilburys, v jejíž sestavě byly takové osobnosti jako George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison, Tom Petty a Bob Dylan. Úspěšná je mimo mnoha jiných také skupina Chickenfoot, která vznikla v roce 2008. V její sestavě se sešli kytarový virtuos Joe Satriani, zpěvák Sammy Hagar a baskytarista Michael Anthony z Van Halen a bubeník Chad Smith, člen Red Hot Chili Peppers.

Ojedinělým pokusem o vytvoření tuzemské superskupiny byl v roce 1997 projekt Alias, v němž se objevila jména Ivana Krále, Ivana Hlase, Davida Kollera a Karla Šůchy.